Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală

Lidia Stoica, psiholog clinician specializat în psihologie medicală oncologică și președintele Asociației Restart la Viață a fost distinsă cu premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală Laureatul ediția 2021 acordat de Centrul Rațiu pentru Democrație și Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu.

 

Laureata a inițiat în 2017 primul curs de formare profesională continuă din România pentru supra-specializarea în domeniul psiho-oncologiei și a pus bazele Grupului de Suport Psihologic pentru pacienții oncologici și familiile acestora. Grupul oferă întâlniri terapeutice gratuite și a funcționat inițial în București, Ploiești și Slobozia.

Activitatea mea profesională în acest domeniu a început în urma propriei experiențe a unui diagnostic oncologic, din lipsa de sprijin și consiliere psihologică pe care am resimțit-o la momentul respectiv. Grupul a fost creat special pentru a le veni în ajutor persoanelor care suferă de cea mai necruțătoare boală a secolului, cancerul. Programul vine ca o completare a tratamentului medical și se concretizează prin întâlniri terapeutice de grup dedicate pacienților și aparținătorilor acestora”, declară Lidia Stoica.

Dezvoltat în cadrul Fundației Inovații Sociale Regina Maria, Grupul este astăzi un proiect al Asociației Restart la Viață, care formează specialiști în domeniul psiho-oncologiei. Funcționează în prezent în pateneriat cu spitalele județene de urgență din Giurgiu, Zalău, Constanța și Brașov și susține paciente diagnosticate cu cancer, mame ai căror copii au primit un diagnostic oncologic, respectiv membri ai familiilor acestora, contribuind la reducerea izolării sociale și a stării de anxietate și de epuizare fizică, mintală și emoțională. Inițiatoarea are în vedere extinderea proiectului la nivel național, prin parteneriate cu spitale și cu ajutorul psihologilor voluntari, viitori profesioniști în onco-psihologie.

De aprope doi ani trăim într-o nouă realitate, în care ne confruntăm cu nesiguranță și izolare socială, cu stres, anxietate și depresie. Provocarea este și mai mare pentru cei care suferă de o afecțiune oncologică și pentru familiile lor. Astfel, avem nevoie mai mult ca oricând de profesioniști bine pregătiți și de servicii de sănătate mintală de calitate. Sunt esențiale proiecte precum cel dezvoltat de laureata de anul acesta a Premiului Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, inițiative care vizează categorii vulnerabile, ale căror nevoi riscă să fie ignorate 2 în conextul crizei actuale”, precizează Nicolae Rațiu, președintele Fundației Caritabile a Familiei Rațiu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut