Premiu decernat în Italia surorilor Congregației Maicii Domnului din România, pentru găzduirea și ocrotirea cetățenilor ucraineni

În ultima sâmbătă din septembrie 2022, în localitatea Concesio, Provincia Brescia, Italia, locul nașterii lui Giovanni Battista Montini, cel care a devenit Sfântul Papă Paul al VI-lea, a fost decernat premiul „Paolo VI – la civiltà dell’amore” surorilor Congregației Maicii Domnului din România (CMD), pentru grija pe care au manifestat-o, pe tot parcursul celor șapte luni de invazie a Ucrainei, față de cetățenii care au fugit din calea războiului, pe care i-au primit și găzduit în comunitatea CMD de la Sighetu Marmației, localitate aflată la granița cu Ucraina. Prin bunăvoința manifestată de Don Fabio Peli și primarul localității Concesio, dr. Agostino Damiolini, premiul a fost înmânat Preacuvioasei Maici Teodorina – Superioara generală CMD, însoțită de sr. Adriana – superioara comunității din Sighetul Marmației.

Premiul „Paolo VI – la civiltà dell’amore” reprezintă un semn de apreciere și recunoștință față de unele comunități sau personalități care s-au remarcat printr-o activitate care izvorăște din iubire creștină. Decernarea a avut loc în cadrul „Săptămânii Montiniene”, eveniment – aflat în acest an la cea de-a IV-a ediție -, constând în programe de studiu și evocare a personalității Sfântului Papă Paul al VI-lea (1897-1978), organizat cu scopul de a readuce în actualitatea vieții Bisericii magisteriul său, conceptele și virtuțile care i-au dobândit sfințenia, recunoscută oficial de către Papa Francisc în ceremonia de canonizare din 14 octombrie 2018.

Primind premiul cu recunoștință, Maica Teodorina și sr. Adriana au oferit în fața auditoriului din Italia o frumoasă mărturie despre carisma și misiunea Congregației Maicii Domnului și despre munca surorilor în primirea și slujirea persoanelor care au fugit din calea războiului. În cuvântul său, Superioara generală a evocat cei 100 de ani de existență ai CMD și a creionat strânsa legătură dintre trăirea carismei, asumarea crucii și civilizația iubirii: „Primind acest premiu, îmi îndrept gândul spre surorile din Congregația mea și spre modul în care ele au construit civilizația iubirii, răspândind mesajul iubirii lui Cristos în primul secol de existență a acestei Familii călugărești”.

„Civilizația iubirii exprimă o realitate amplă, puternică și angajantă pentru fiecare creștin și își găsește izvorul, forța și lumina în Crucea Mântuitorului. Civilizația iubirii se construiește intrând în logica Crucii lui Cristos, îmbrățișând-o cu încredere și disponibilitate. Știm cu toții că iubirea este autentică doar atunci când poartă pecetea crucii.”

Sr. Adriana, în intervenția ei, a relatat experiența puternică pe care au avut-o surorile atunci când CMD a deschis porțile pentru a-și primi semenii atât de greu încercați și a povestit episoade dramatice și impresionante din care reieșea intervenția Providenței în viața acestor persoane, pe traseul străbătut spre frontieră și dinspre frontieră spre Casa surorilor, precum și în momente în care aveau de luat decizii pentru a înțelege încotro să își îndrepte pașii.

Revenind la Casa generală a CMD din Cluj-Napoca, Maica Teodorina a oferit detalii despre acest eveniment de profundă trăire spirituală, aflat sub binecuvântarea Sfântului Paul al VI-lea: „În acest an, premiul a fost orientat spre Congregația Surorilor Maicii Domnului, deoarece Don Fabio Peli, paroh și coordonator al uniunii de parohii Sf. Paul al VI-lea din Provincia Brescia, precum și tinerii italieni care frecventează Oratoriul din Concesio, aflat sub îndrumarea lui Don Fabio, știau despre implicarea surorilor, pentru că în această vară i-au întâlnit pe mulți dintre refugiații ucraineni care au găsit în casa surorilor un ambient primitor și sigur, în mod special mamele și copiii. Trebuie menționat faptul că există o frumoasă colaborare, de peste 20 de ani, între câteva parohii din Provincia Brescia și Congregația Surorilor Maicii Domnului, în organizarea unor activități destinate copiilor și tinerilor din Sighetu Marmației și împrejurimi. În cadrul actualei întâlniri de la Concesio, un moment emoționant a fost salutul adresat surorilor CMD de către tinerii care au luat parte la diferitele ediții ale taberelor de vară organizate la Sighet, pe care le-au evocat cu mult drag.”

„Denumirea premiului, «Paolo VI – la civiltà dell’amore», face apel la conceptul de «civilizația iubirii» pe care Sfântul Papă Paul al VI-lea l-a propus în viața Bisericii timpului său. Papa Paul al VI-lea avea darul de a exprima anumite intuiții ale sale în formule lapidare, care rămân și astăzi foarte grăitoare pentru creștinii catolici. Foarte multe dintre cuvintele sale au îmbogățit limbajul Bisericii și câteva exemple ar fi: «civilizația iubirii», «o Biserică expertă în umanitate», «dezvoltarea este noul nume al păcii». Conceptul «civilizația iubirii», întâmpinat cu mare bucurie din partea credincioșilor, a intrat în folosință pentru că a fost un nume dat unei realități ce reunea aspirațiile majore ale lumii contemporane Papei Paul al VI-lea, dar am putea spune și până astăzi, o lume obosită de ideea luptei, de violență, de terorism și de război. Puternic în credința sa în Cristos, Sf. Paul al VI-lea a propus proiectul său privind o civilizație a iubirii pentru a-i stimula pe creștini să se angajeze, respectând libertatea, și să actualizeze dorința universală de pace.”

„Tema civilizației iubirii i-a fost întotdeauna dragă Sf. Papă Paul al VI-lea, care în timpul pontificatului său s-a dedicat cu un angajament deosebit și cu o credință de nezdruncinat dezvoltării teologice, magistrale și pastorale a acestui concept, într-o viziune lucidă și realistă a unei lumi tot mai indiferente față de adevăratele valori, din ce în ce mai incapabile să depășească sfera personală restrânsă, pentru a se lăsa inspirată de legea iubirii, pentru realizarea căreia Cristos s-a făcut om și a murit pe cruce. Papa Paul al VI-lea a căutat să dialogheze cu această lume, fără a o domina, și să fie un interlocutor patern și luminat”. „Întregul eveniment s-a derulat pe fundalul unui excepțional concert susținut de corul Bazilicii minore S. Antonio Martire e S. Paolo VI Papa. Maica Domnului să ne ajute să fim cu toții mărturisitori ai iubirii lui Cristos în această lume care are atât de mare nevoie să cunoască adevărata fericire care este viața în Cristos” a adăugat Maica Teodorina, superioara generală a CMD.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut