Excelența carierei, excelența vieții: Academician profesor universitar doctor Ionel Haiduc, 85 de ani

La mulți ani!

Cotidianul ”Făclia” a avut privilegiul de a realiza un interviu cu prestigiosul academician Ionel Haiduc, cu prilejul aniversării vârstei de 85 de ani. Născut în Ziua Curajului Moral, chimistul clujean de renume internațional este o personalitate cu un ales caracter, remarcabilă putere de muncă, respect suprem pentru adevăr și luări de poziții întotdeauna pozitive și constructive.Momentul aniversar este celebrat în prezenta ediție a ziarului nostru de președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Filialei Cluj a Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Doru Pamfil, și directorul Institutului de Științele Vieții din cadrul USAMV Cluj-Napoca, prof. univ. emerit dr. Carmen Socaciu. Academicianul profesor universitar doctor Ionel Haiduc (n. 9 mai 1937, la Cluj) a absolvit Liceul „Emil Racoviță” (șef de promoție) în 1955, iar Facultatea de Chimie a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) în 1959. Profesor la UBB din 1973. Decan al Facultății de Chimie (1985-1990), prorector al UBB (1978-1985), rector (1990-1993), academician din 1991, vicepreședinte al Academiei Române (1998-2000), președinte al Academiei Române (2006-2014).

Doctor în chimie din 1964, cu o teză susținută la Institutul de Tehnologie Chimică Fină “M.V. Lomonosov” din Moscova. Studii post-doctorale: Universitatea de Stat din Iowa (Iowa State University), Ames, Iowa, SUA (1966-1968) – chimie silico-organică și organometalică. Universitatea din Georgia, Athens, Georgia, SUA (1971-1972) – chimie organometalică.Cercetări științifice de referință internațională și activitate didactică apreciată cu superlative în SUA, Mexic, Brazilia, Germania, Spania, în domeniile: chimie coordinativă și organometalică, chimie supramoleculară, chimia ciclurilor anorganice, compuși biologic activi ai metalelor, nomenclatura și sistematizarea în chimia anorganică.Membru în Academii: 1990 – Membru corespondent al Academiei Române; 1991 – membru titular al Academiei Române; 2002 – Academia Europaea (Londra), membru ales; 2002 – Academia de Științe a Republicii Moldova, Membru de Onoare; 2007 – Academia Ungară de Științe – Membru de Onoare; 2009 – Academia de Științe din Berlin-Brandenburg, Berlin – membru, Academia de Științe din Göttingen (Akademie der Wissenschaften zu Göttingen), Germania – membru corespondent. Academia de Științe din Muntenegru – membru corespondent.

Decorații, medalii: 2006  – Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce, acordat de Președintele României; 2000 – Ordinul “Steaua României” în rang de Mare Ofițer, acordat de președintele României; 2006 – „Crucea Transilvaniei”, acordată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Cluj-Napoca; 2008 – Crucea Casei Regale a României.***

Reporter Făclia: E întotdeauna o diferență notabilă între vârsta cronologică, dată de anul nașterii, și cea biologică ori cea psihologică – vârsta pe care o simțim. Sunt convinsă vă Dumneavoastră, Domnule Academician, sunteți, prin prisma vârstei psihologice, cu două decenii mai tânăr decât anii împliniți azi. Într-un registru menit să binedispună, aș compara activitatea dumneavoastră profesională – încununată de rezultate absolut remarcabile -, cu denumirile a trei legi esențiale din chimie: Legea proporțiilor definite (ați optat cu convingere pentru studierea cu acribie a chimiei organometalice), Legea proporțiilor multiple (1. ați format chimiști excelent pregătiți în calitate de profesor universitar; 2. ați coordonat impecabil UBB, din poziția de rector al instituției; 3. ați fost ales, două mandate succesive, în funcția de președinte al Academiei Române) și Legea volumelor constante (ați fost mereu și sunteți și azi un reper de moralitate și de înalt profesionalism).

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut