Premieră pentru atletismul românesc

Atletele Joan Chelimo, Stella Ruto şi Delvine Meringor au primit cetăţenia română după ce au depus jurământul la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, cele trei sportive kenyence având posibilitatea să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru România. În ultimii ani, mai mulți sportivi importanți au devenit cetățeni români și mă refer la Mario Camora (jucător de fotbal la CFR Cluj), Patrick Richard (jucător de baschet la „U” BT Cluj), luptătorii Albert Saritov, Sassa Kateryna, Kateryna Zidachevska. Din 2016 și până în prezent aproape 40 de sportivi străini au primit cetățenia română. Hocheiul a importat cei mai mulți sportivi, în număr de 11, aceștia venind din SUA, Rusia, Cehia, Slovacia, Ucraina și Ungaria. Luptele au adus șapte străini, toți provenind din spațiul ex-sovietic, în timp ce handbalul a transferat un spaniol și o ucraineancă. Trei brazilieni au devenit membri ai echipei naționale de futsal. 


Premieră pentru atletismul românesc. Joan Chelimo (31 de ani), Stella Ruto (26 de ani) şi Delvine Meringor (29 de ani) au devenit primele atlete de pe continentul african care primesc cetăţenia română! Joan, Stella şi Delvine au depus jurământul la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie în prezenţa preşedintelui Federaţiei Române de Atletism, Florin Florea. Cele trei sportive pot reprezenta de acum România în toate competiţiile internaţionale. Joan şi Delvine au realizat deja baremul pentru Jocurile Olimpice în proba de maraton, iar Stella va încerca să se califice în proba de 5.000 de metri sau în cea de 3.000 metri obstacole.
Pentru a putea participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Federaţia Internaţională de Atletism ar trebui să confirme eligibilitatea sportivelor calificate Federaţiei Române de Atletism şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. „Este un moment foarte important pentru atletism românesc. Arătăm tuturor că suntem o naţiune deschisă, cu o gândire europeană şi prin sosirea celor trei atlete întărim echipa României. Îmi doresc ca în 4-6 ani România să evolueze în Superliga Europei”, a declarat Florin Florea, preşedinte Federaţiei Române de Atletism. Atleta Joan Chelimo a afirmat că şi-ar dori să câştige cât mai multe medalii pentru România: „Sunt foarte fericită că am obţinut cetăţenia română. Vreau să cuceresc cât mai multe medalii, medalii la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale şi să fac România mândră”. Prima competiţie la care cele trei sportive vor participa în România în acest an este Campionatul Naţional de 5.000 şi 10.000 de metri, de la Piteşti, de săptămâna viitoare. România are până acum cinci atleţi calificaţi la JO de la Tokyo, Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime) şi Alin Firfirică (aruncarea discului).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut