Premieră în România: Traseu de caiac accesibilizat pentru nevăzători pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca

Primul traseu de caiac accesibilizat din România a fost inaugurat luni, 26 septembrie, pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca. Mai multe persoane nevăzătoare au vâslit independent din caiace, ghidate fiind de sunetele emise de boxele de pe margine.

Activitatea este parte din proiectul „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” SMile 2 Sport și este inclusă în manifestările sportive organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în cadrul Săptămânii Europene a Sportului. Asociația Caiac SMile se alătură, astfel, inițiativei autorităților locale de accesibilizare a sportului pentru persoanele cu dizabilități.

„De anul trecut, de când am început acest proiect, am căutat soluții să accesibilizăm lacul pentru persoanele cu dizabilități, pentru că e sportul pe care eu îl iubesc foarte mult și știu că e întâi terapie, și apoi sport. Și mai știu ce mult înseamnă pentru ei să aibă un sport accesibilizat, dar mai ales un sport pe apă. Cei nevăzători sunt fascinați că plutesc pe lac. Am întâlnit aici, la Cluj, foarte mulți nevăzători și am zis hai să facem ceva inedit pentru ei, ceva ce n-am mai întâlnit pe niciunde în România, nici prin alte țări unde am umblat: să accesibilizăm lacul, dar în așa fel încât să se poată descurca singure, fără niciun ajutor, altul decât pentru urcarea în caiac. În rest, boxele își fac treaba: sunete diferite din puncte diferite ale lacului îi ghidează în ce direcție să vâslească. E un proiect pe care ne-am dorit să îl facem atât de ușor încât să poată fi implementat în orice oraș din România unde există  un lac și persoane cu deficiențe de vedere”, a spus Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile, citat într-un comunicat remis presei.

Printre participanți s-au numărat și „Alpinistul cu ochi albi”, Alex Benchea, și primarul Emil Boc.

“E un sentiment foarte fain să știi că te poți plimba singur pe lac, fără să depinzi și de alți oameni. Ionuț a avut o idee bună să accesibilizeze lacul, nu am întâlnit așa ceva în altă parte. Noi aici am stabilit trei puncte. Trei sunete distincte și așa ne orientăm, ne facem o hartă mentală. Mergem de la mal, de la primul sunet, apoi mergem de la 1 la 2, când ne apropiem de 2 virăm să ne întoarcem. Când ajungem prin mijloc, mergem spre sunetul 3 și apoi la 1. E ca un triunghi, de obicei. Îmi place, e frumos să plutești, să fii în natură, să simți adrenalină și bucurie”, a spus Alex Benchea, citat în același comunicat.

Prin acest proiect, voluntarii asociației aderă la inițiativa Comisiei Europene și a Ministerului Sportului din România de a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile practicării activităților sportive și fizice regulate, iar tineri cu diferite deficiențe și dizabilități, proveniți din casele de copii sau din medii defavorizate din Cluj au posibilitatea să facă sport, săptămânal, alături de voluntarii Caiac SMile.

 Programul activităților săptămânale este același, până în 19 octombrie: luni (3, 10 și 17 octombrie) – caiac, pe lacul de la Iulius Mall, în intervalul 15:00 – 18:00; marți (4, 11 și 18 octombrie) – baschet, Baza Sportivă Gheorgheni, în intervalul 14:00  – 15:00; miercuri (5, 12 și 19 octombrie) – tenis de masă, la sediul Asociației Lamont (str. Aurel Vlaicu nr. 11), în intervalul 14:00 – 15:00; vineri (30 septembrie, 7 și 14 octombrie) – tenis de câmp, la Winners Sports Club (Parcul Rozelor), în intervalul 12:00 – 13:00.

Activitățile propuse de voluntarii și partenerii Caiac SMile sunt dedicate în special persoanelor cu dizabilități, din categorii defavorizate și din centre de plasament, însă e binevenit oricine își dorește să le încerce. Intenția de participare trebuie anunțată, însă, reprezentanților asociației.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut