Pompierii români care au ajutat la stingerea incendiilor din Grecia – înaintați în grad

Cei 142 de pompieri români care au ajutat la stingerea incendiilor din Grecia, între care 15 de la ISU „Avram Iancu” – Cluj au fost înaintați în grad, luni, fiind recompensați și cu Emblema de onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență.

Ceremonia a avut loc. la întoarcerea acestora în țară, pe Platoul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani.

„Ați încheiat cu bine o misiune care a necesitat implicare și viteză de reacție, sub semnul solidarității umane. Ați reușit să răspundeți cu promptitudine provocărilor, iar prin activitatea desfășurată faceți cinste uniformei militare pe care o purtați și instituției pe care o reprezentați. Atât dvs cât și colegii care au făcut parte din prima misiune în Grecia ați găsit puterea pentru a duce la bun sfârșit misiunile în pofida greutăților și provocărilor specifice misiunii noastre. Cele mai importante lucruri rămân încrederea și aprecierea de care vă bucurați din partea celor pe care îi slujiți. Acestea însă nu v-au fost oferite gratuit. Ele sunt rodul profesionalismului cu care interveniți în favoarea celor aflați în situații critice, a dedicării și altruismului. Ne vor aștepta noi și noi provocări, însă dedicația și perseverența dovedite pe timpul misiunilor îmi certifică convingerea reușitei” – a spus general maior Dan Paul Iamandi, inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, adăugând că manifestările climatice extreme și dezastrele naturale care s-au manifestat accelerat în ultimii ani reclamă cu necesitate existența structurilor capabile să gestioneze situații extreme, care pot pune în primejdie populația și mediul.

„Vă adresez mulțumiri pentru toate misiunile îndeplinite cu succes, vă felicit pentru profesionalismul și dedicarea de care ați dat dovadă și doresc să vă spun că am încredere în dvs și vom putea merge împreună la orice fel de intervenție” – a încheiat comandantul IGSU.

„Ce ați făcut în Grecia este remarcabil, și dvs și colegii care au fost în misiunea anterioară. Colegii din Grecia nu s-au oprit în a ne trimite mesaje, descriind activitatea voastră la cel mai înalt nivel. Pentru asta nu pot să vă spun decât mulțumesc, în numele Departamentului, în numele nostru, al tuturor, pentru tot ce ați făcut, pentru modul în care ați acționat. Mă alătur domnului general în ceea ce a spus, că avem încredere în voi și că știm că oricând putem să ne bazăm pe voi, indiferent de situația de urgență la care vă trimitem” – a spus și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Dragi pompieri, bine ați revenit acasă” – a fost urarea cu care i-a întâmpinat pe cei 142, ministrul Lucian Bode, adăugând că finalul celei de-a doua misiuni în Grecia este scris cu același profesionalism, devotament și curaj, de către pompierii români.

„Au fost zile la fel de intense și pline de emoție, pe care noi le-am trăit de la distanță, alături de voi, fiind mereu preocupați de evoluția misiunii care a fost una solicitantă, până în ultima zi. Pe parcursul zilelor de misiune ați înfruntat pericole, ați ținut piept incendiilor, ați salvat vieți. Pentru acest efort supraomenesc ați fost din nou aplaudați și apreciați de către autoritățile elene și de către localnici, pentru că strigătul de ajutor al Greciei a primit din partea dvs un răspuns prompt, solidar și eficient. Ați făcut față cu succes fiecărei provocări și ați reușit să duceți la bun sfârșit fiecare misiune încredințată. Și ați mai reușit ceva, la fel de important: ați reconfirmat valoarea acestei instituții și ați purtat cu onoare numele țării noastre, peste hotare”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Acesta a adăugat că situația dificilă cu care s-a confruntat Grecia în această vară, dar și alte state europene și nu numai, ne pune în faţa unor decizii „care trebuie luate acum, pentru viitor, nu mâine, nu peste cinci sau zece ani, când s-ar putea să fie prea târziu”. „Îmbunătățirea capacităţii de reacție în situații de urgență este o temă care cu siguranță va ocupa un loc fruntaș pe agenda europeană de discuții și care va necesita efort comun și coordonat axat pe elaborarea de politici publice proactive și asigurarea de resurse corect dimensionate, pentru a face față noilor provocări”, a mai spus Lucian Bode.

Cei 142 pompieri salvatori care au ajutat la stingerea incendiilor de vegetație din Grecia provin de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență și de la 16 inspectorate pentru situații de urgență: București-Ilfov, Alba, Argeș, Bihor, Cluj, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Sălaj, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Vâlcea și Timiș.

La această misiune, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” – Cluj a participat cu 14 subofițeri și un ofițer. Aceștia au fost înaintați în grad, astfel: în gradul de căpitan – locotenent Borș Ioan Vlad; în gradul de plutonier adjutant șef – plutonieri adjutanți Aștelean Ioan Ștefan, Ciota Daniel Ionuț, Goron Cosmin Bogdan, Kiss Bogdan Cristian, Păiuș Mihai, Sălăgeanu Mihai Vasile, Varga Istvan, Vereș Ioan Corneliu; în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Cojocariu Laurențiu Bogdan și plutonier major Rareș Cornel; în gradul de plutonier – sergent major Bota Septimiu, sergent major Pașcalău Ionuț Sebastian, sergent major Pașcalău Șandor Marius și sergent major Tofană Marian.

Cei 15 au participat la misiune cu o autospecială pentru stins incendii de pădure, un microbuz pentru transport persoane și o autospecială Dacia Duster.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut