Polonia și-a făcut rezerve erecord de cereale

Polonia şi-a majorat rezervele de cereale până la un nivel record, în încercarea de a-şi consolida securitatea alimentară, în situaţia în care fenomenele meteo extreme sau evoluţiile geopolitice vor opri livrările, transmite Bloomberg.

Agenţia pentru rezervele statului din Polonia, care nu dezvăluie mărimea exactă şi nici locul unde sunt amplasate depozitele, face în mod tradiţional stocuri de cereale. Asta chiar dacă Polonia este un exportator net de cereale şi în prezent are o aprovizionare suficientă, în special după ce livrările peste graniţă din ţara vecină Ucraina au crescut, în condiţiile în care invazia rusească a făcut mai dificil exporturile de cereale ucrainene pe cale maritimă.

„De când ţin minte, Polonia are rezerve strategice de alimente, inclusiv cereale. Dar nu am avut niciodată rezerve strategice de cereale atât de mari cum avem în prezent”, a spus Agnieszka Bogucka, unul din directorii Agenţiei pentru rezervele strategice ale Poloniei.

Aceste rezerve record sunt o dovadă că există multiple ameninţări la adresa securităţii alimentare, de la vremea nefavorabilă care afectează recoltele şi până la probleme pe lanţurile de aprovizionare provocate de război sau pandemii. În plus, este un nou exemplu al eforturilor guvernamentale de pregătire pentru posibile crize. Norvegia îşi majorează rezervele de cereale, Finlanda face acest lucru de mai multe decenii şi Suedia are de gând să îşi refacă rezervele de cereale, precum şi rezerve de seminţe şi îngrăşăminte.

Bogucka a precizat că Polonia şi-a majorat treptat rezervele de cereale, începând din 2010, în principal în eventualitatea în care există o secetă sau inundaţii severe. Una din rarele ocazii când s-a recurs la aceste rezerve a fost în 1997, când inundaţiile au provocat decesul a peste 50 de persoane şi pagube în valoare de miliarde de dolari.

Totuşi, Bogucka a lansat un avertisment că Agenţia pe care o conduce ar putea avea probleme în a pune la dispoziţie unele produse în cazul unor evenimente extreme, precum o mare furtună de zăpadă, şi a spus că gospodăriile ar trebui să se asigure că au cantităţi suficiente de produse esenţiale.

Preţurile la cereale au crescut rapid cu prilejul crizelor. Ele au explodat în primele zile ale invaziei ruseşti din Ucraina, când Rusia a blocat porturile de la Marea Neagră, forţând Ucraina să utilizeze rutele, mai scumpe, fluviale, feroviare şi rutiere spre Uniunea Europeană.

Actualul plan al Agenţiei pentru rezervele strategice ale Poloniei, care acoperă perioada 2022-2026, a fost elaborat înainte de invazia din Ucraina şi a fost impulsionat mai mult de lecţiile învăţate în urma secetelor, inundaţiilor şi pandemiei de Covid, spune şeful Agenţiei, Jan Rajchel. Potrivit acestuia, războiul va fi unul din factorii care ar putea fi luaţi în considerare într-un plan revizuit.

„Din cauza războiului din Ucraina sau a intensificării fenomenelor meteo care au legătură cu schimbările climatice, subiectul securităţii alimentare a devenit mai important în ultima perioadă”, a spus Jan Rajchel.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut