Politicienii s-au concentrat „pe cârpeli, și nu pe proiecte majore”

Sesiunea parlamentară se încheie în curând, din păcate, cu o serie de proiecte importante ratate, așa cum atrăgeau atenția, recent, chiar unii politicieni clujeni. Mai mult, în opinia unor specialiști, aceasta a fost plină de cârpeli, lăsându-se în urmă și uitându-se complet de reforme în domenii cheie, precum educația, justiția sau sănătatea.

„Din lista priorităților anunțate, avem reforma pensiilor, reforma salarizării publice, angajate din PNRR care nu s-au realizat, desființarea secției speciale care s-a realizat dar care a fost de fapt, reînființată sub o altă formă și deci nu putem să o considerăm la capitolul realizări, modificarea legilor justiției, și iar, aici avem restanțe, listarea companiilor de stat la bursă, unde procesul a fost blocat, încetinit și nu s-a realizat, așa cum se promisese inițial.

De asemenea, cred că am avut o concentrare destul de toxică din păcate, pe numiri foarte controversate, dacă ne uităm la ANRE, spre exemplu, la institutele culturale române din străinătate, la Londra, la Paris. Am avut o serie de numiri dinspre coaliția majoritară care au fost cel puțin controversate mai ales numirea de la ICR Londra, care a lăsat impresia unui diletantism ieșit din comun. Mai avem, poate și mai important, numirile de la Curtea Constituțională, care au fost o lovitură dată probității profesionale și mai ales în cazul unuia dintre judecători, inclusiv ținutei morale, academice, dar se pare că toate aceste lucruri nu au deranjat actuala coaliție, care a mers înainte ca un rulou compresor, datorită majorității enorme de care dispune în Parlament. Vedem că planurile pentru fiecare legislatură sunt planuri provizorii, care nu au de multe ori legătură cu ceea ce se votează efectiv în legislatura respectivă, menținându-se, în acest fel o practică a haosulu. Mai departe, cred că interesele particulare ale multora din grupurile de interese din spatele celor aflați la guvernare, celor două partide, dau la o parte proiectele care sunt declarate ca fiind prioritare la început. Am avut o concentrare pe cârpeli și pe tot felul de numiri pentru a satisface clientele, și nu pe proiecte majore de reformă, așa cum ar fi trebuit să ne așteptăm în domenii cheie, precum justiția, educația sau sănătatea, deși avem o coaliție care ar trebui să aibă toate atuurile necesare să selecteze și cei mai competenți oameni și să îi pună și la treabă”, a subliniat Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj.

Pe de altă parte, el mai atrage atenția că partidele de opoziție nu au putut împinge înainte nici propriile numiri în diverse funcții, și este logic să se întâmple așa, și nici nu au reușit să amendeze proiecte legislative care să ducă într-o direcție diferită. „Ne uităm, de exemplu, la ce s-a întâmplat cu legiferarea educației sexuale în școli, am asistat la un concert de voci ultraconservatoare, aveai impresia că ești undeva pe vremea în care aveam școli de băieți și școli de fete, separate, și efectiv expertiza care putea să vină din diverse părți ale societății a fost complet desconsiderată pe acest proiect de lege. Ceea ce am obținut, educație cu acordul părinților în clasa a opta, este absolut penibil ca și rezultat, într-o țară în care avem cel mai mare procent din Europa de mame minore”, a adăugat Sergiu Mișcoiu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut