Poliția Română; Recomandări pentru cumpărături online în siguranță

Printre cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare online. În acest mod, ulterior convingerii cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai ajung la destinație, nefiind livrate. Astfel, dacă efectuați cumpărături online, este recomandat să nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului) – atenționează Poliția Română, având în vedere că această perioadă vine cu multe oferte în spațiul online.

Poliția Română recomandă cumpărătorilor ca, înainte de a face achiziții online, să verifice cu atenție sursa de comercializare, să cumpere bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunosc sau pe care le-au mai folosit, să verifice recenziile comerciantului, înainte de a achiziționa produsul și să păstreze întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-au efectuat online.

„Cumpărătorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de societăți sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime. Mare atenție la mail-urile care conțin link/link-uri. În conținutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username și parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite amenințări în mediul cibernetic).

Atunci când navigați pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asigurați-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.

Evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate. Evitați operatorii economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) și care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Aveți grijă dacă accesați o pagină web care conține greșeli gramaticale” – recomandă Poliția Română.

Totodată, cetățenii sunt atenționați ca, în momentul în care cumpără bunuri de la persoane fizice, să ceară documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat inițial produsul de la magazin) și certificatul de garanție emis de producător. Pentru situația în care ar exista vreo problemă mai târziu, să salveze sau să tipărească acea comandă a lor, precum și clauzele și condițiile ce apar pe site la momentul cumpărării.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut