PNL pus să aleagă între interesul național și politicile neofasciste ale guvernului ungar

PNL își dă la Huedin testul la capitolul interes național și valori europene

PNL are de dat săptămâna viitoare un test extrem de importat pentru a demonstra dacă apără interesul național și valorile europene sau sprijină politicile neofasciste și neorevizionist-hibride ale premierului ultranaționalist ungar Orban Viktor gândite pentru Transilvania.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al orașului Huedin din 31 august se află proiectul de hotărâre privind preluarea în folosință gratuită a unui imobil aflat în proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal în care ar trebui să se desfășoare activități de educație preșcolară cu predare exclusiv în limba maghiară. 

Aprobarea unui astfel de proiect de hotărâre ar contribui la punerea în aplicare la Huedin a planului lui Orban Viktor de prevenire a amestecului de rase. Practic, copiii maghiari din grădinițele mixte din oraș ar trebui să fie mutați într-o clădire nouă ce a fost construită cu fonduri de la Budapesta de către Eparhia Reformată de Ardeal, formându-se astfel o unitate de învățământ cu predare în limba maghiară, dar care va fi finanțată de statul român.

Proiectul a fost pregătit pentru a fi aprobat în ședința din 12 august a.c. însă din cauza semnalelor trase de presă cu privire la faptul că un astfel de demers nu face decât să servească jocurilor lui Orban Viktor în Transilvania ședința de consiliul local programată pentru acea dată a fost revocată.

Se pare că UDMR nu renunță la proiect și încearcă să forțeze adoptarea acestuia astfel încât copii din Huedin să poată fi educați și îngrijiți într-o clădire în care să se vorbească exclusiv limba maghiară și în care copii români să nu aibă acces decât dacă învață în limba maghiară.

Proiectul de hotărâre este semnat de consilierii UDMR Fekete Buzas Maria, care deține și funcția de viceprimar al orașului, Antal Stefan și Schvarcz Tibor.

Înainte de a fi introdus pe ordinea de zi a ședinței din 31 august, proiectul de hotărâre a fost analizat în Comisia de Învățâmânt, Cultură și Sănătate, primind aviz negativ.

În Consiliul Local Huedin majoritatea este deținută de PNL și UDMR. Nu știm cum se vor poziționa consilierii liberali vis-a-vis de acest proiect însă ce știm că adoptarea unei astfel de hotărâri ar contribui la punerea în aplicare la Huedin a planului lui Orban Viktor de prevenire a amestecului de rase.

Practic prin adoptarea proiectului de hotărâre inițiat de cei trei consilieri ai UDMR, copiii maghiari din grădinițele mixte din oraș ar trebui să fie mutați într-o clădire nouă ce a fost construită cu fonduri de la Budapesta de către Eparhia Reformată de Ardeal, formându-se astfel o unitate de învățământ cu predare în limba maghiară. Imobilul a fost inaugurat în luna iulie în prezența episcopului reformat Kato Jozsef, a liderului UDMR Kelemen Hunor și a secretarului de stat al prim-ministrului ungar responsabil cu relațiile bisericești și etnice, Miklós Soltész. Investiția s-a ridicat la 300 de milioane de forinți, clădirea fiind proiectată pentru a găzdui patru grupe de grădiniță și una de creșă. Planul pentru formarea acestor grupe vizează scoaterea copiilor de etnie maghiară din grădinițele și creșele mixte din oraș. Pentru înființarea în noua clădire a grădiniței și a creșei cu predare exclusiv în limba maghiară e nevoie ca imobilul să fie preluat în administrare de Primăria și Consiliul Local Huedin.

În contextul proiectului de hotărâre inițiat consilierii UDMR din Huedin privind preluarea în folosință gratuită a imobilului „Creșă – grădiniță 5 grupe cu program prelungit” – proiect dedicat învățământului în limba maghiară, primarul liberal Mircea Moroșan a ținut să transmită următorul mesaj.

Dezaprob acțiunea prin care unii politicieni locali iresponsabili au transformat subiectul preluării în folosință gratuită a imobilului, într-o luptă politică și au inflamat comunitatea noastră cu acțiuni demne de secolul trecut. Dezaprob orice acțiune politică ce are ca scop divizarea comunității noastre pe criterii etnice, de rasă sau de sex. Susțin unitatea și diversitatea etnică ce caracterizează urbea noastră de multă vreme. În data de 31 august (Miercuri), va avea loc ședința de Consiliu Local în care consilierii locali aleși de cetățeni vor putea dezbate și își vor exprima votul referitor la preluarea în folosință gratuită a imobilului, în condițiile propuse de Eparhia Reformată din Ardeal. Consilierii locali ai orașului Huedin au responsabilitatea, conform legii, de-a hotărî acest aspect, iar primarul are obligația legală de-a pune în aplicare hotărârile Consiliului Local. Pentru a veni în sprijinul consilierilor locali, astfel încât aceștia să voteze responsabil și în cunoștință de cauză, am propus două întâlniri premergătoare zilei votului, astfel: Luni, 29 august – întâlnire între președinții partidelor politice care au reprezentanți în Consiliul Local Huedin. De la această întâlnire aștept maturitate, responsabilitate și asumare politică; Marți, 30 august – invitație la dialog între Eparhia Reformată din Ardeal (inițiatorul propunerii de preluare în folosință gratuită a imobilului) și consilierii locali ai orașului Huedin. Scopul acestei întâlniri este clarificarea aspectelor și a detaliilor propunerii făcute de Eparhie, astfel încât consilierii locali să voteze în cunoștință de cauză.

Conform atribuțiilor legale, primarul asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a ordonanţelor şi hotărârilor Guvernului și a hotărârilor Consiliului Local”, a precizat edilul din Huedin.

După cum se vede în mesaj, Mircea Moroșan spune că așteptă pe de o parte maturitate, responsabilitate și asumare politică de la partidele politice ce au reprezentanți în Consiliul Local Huedin iar pe de altă parte clarificări de la Eparhia Reformată din Huedin. Ce vrea să spună mai exact primarul prin acest mesaj nu ne dăm seama.

În schimb, primarul Mircea Moroșan și consilierii din Huedin trebuie să știe că problema investițiilor pe care Guvernul Ungariei le derulează în Ardeal a fost clarificată la mijlocul lunii iulie de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Șeful diplomației române l-a avertizat pe omologul său ungar Peter Szijjártó, aflat într-o vizită în România (București, Cluj Napoca și Alba Iulia) că pentru programul de investiții al Ungariei pentru Ardeal nu există niciun acord pentru implementarea acestuia pe teritoriul României.

Rămâne de văzut interesele cui le servesc consilierii liberali din Huedin.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut