Ploaie de meteori, în noaptea de joi spre vineri

Maximul curentului de meteori Perseide se va produce în noaptea de 12 spre 13 august, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, într-o postare pe Facebook.

„În noaptea de 12 spre 13 august se produce maximul curentului de meteori Perseide, adică se vor vedea mai multe stele căzătoare decât de obicei. Pentru a le vedea trebuie să ieșiți în afara orașelor și să priviți cerul cu ochiul liber, după miezul nopții, până dimineață. Priviți minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză și reluați observațiile. Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în Pământ sau la telefon. În mod normal, se pot vedea 50-60 de stele căzătoare pe oră, dar nu vă supărați dacă sunt mai puține (sau mai multe)”, se arată în postare.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, Perseidele sunt denumite după constelația din care par că vin și reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. ”Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit. Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează și praful cosmic prins în nucleul înghețat este eliberat în spațiu”, precizează sursa citată.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 26 august. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

„Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte, unde se pot vedea maxim 100 de meteori pe oră”, spun astrpnomii, adăugând că, pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să privim cerul măcar o oră..

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut