Ploaia n-a oprit Cântările Cerului

Circa 500 de copii și tineri au concertat sâmbătă, 27 mai, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în cadrul primei ediții a evenimentului muzical „Cântările Cerului”, inițiat de Organizația Creștină „Agape”.

Evenimentul a început la ora 16:00, în fața Catedralei Mitropolitane, în prezența Înaltpreasfințitului părinte Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului părinte Benedict Bistrițeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și a unui numeros public.

În deschiderea manifestării, ÎPS Andrei a rostit o rugăciune de binecuvântare și a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți, subliniind că „într-o lume care-i așa cum vedeți, când nu se mai ține seama de rânduiala sfântă pe care am moștenit-o de la părinții noștri, de la bunicii noștri, noi trebuie să ținem steagul sus și să mergem așa în continuare”.

Ierarhul a amintit și îndemnul Sfântului Pavel, adresat tinerilor, de a se face exemple celor din jurul lor „cu cuvântul, cu purtarea, cu credința”.

„Durerea noastră este că de multe ori copiii noștri cuminți sunt influențați de cei ce nu mai au preocupări creștinești. Dvs, cei care ați venit să ne faceți bucurie nouă prezentându-ne un program extraordinar, cred că așa ar trebui să faceți, să le fiți exemplu celorlalte mii de copii din Cluj și din împrejurimi și cu cuvântul și cu purtarea și cu credința (…). Voi înșivă sunteți o prezență a lui Dumnezeu, care lucrează prin cuvântul vostru, prin purtarea voastră, prin credința voastră” – a spus mitropolitul Andrei.

Cei circa 500 de tineri, dirijați de părintele Ciprian Taloș, de la Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, și-au început concertul de pricesne și cântări religioase închinate Domnului Iisus Hristos și Maicii Domnului (majoritatea, din Tezaurul Oastei Domnului, care anul acesta a împlinit 100 de ani de la înființare), afară, odată cu primii picuri de ploaie. După două cântări, însă, din cauza ploii torențiale, cea de-a doua parte a concertului a continuat în Catedrala Mitropolitană.

Aici, în cuvântul adresat celor tineri, vorbind despre Sfântul prooroc David – păstor, poet, muzician și împărat -, Preasfinția Sa Benedict Bistrițeanul a subliniat că „primul lucru, ca să reușim în viață, să evoluăm foarte bine, este să fim ascultători – de tata, de mama, de dascălii noștri, de părintele de la biserică și de toți cei care ne vor binele. Și asta, împotriva comportamentelor dezordonate pe care le vedem în stânga și-n dreapta, la unii și la alții”. De asemeni, a îndemnat tinerii să fie cuminți, să nu vorbească și să nu se comporte urât, ci să fie exemplari prin ceea ce rostesc, prin gesturile și prin faptele lor, în așa fel încât ceilalți să îi vadă că aparțin Bisericii, așa cum au dovedit-o și acum, prin acest concert.

Manifestarea, „cu tineri și pentru tineri”, a fost încadrată în tematica anului omagial 2023, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

Cei peste 500 de tineri care au susținut concertul fac parte din mai multe grupuri parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut