Plecarea lui Cioloș din fruntea USR, un gest „de responsabilitate și curaj”

Unul dintre scandalurile momentului de pe scena politică românească îi are ca protagoniști pe reprezentanții USR, care au acum o conducere interimară, în urma demisiei lui Dacian Cioloș din fruntea partidului.

Plecarea sa, la doar câteva luni după ce a fost ales în această funcție a stârnit o serie de reacții în rândul politicienilor. Parlamentarii USR de Cluj subliniază că gestul lui Dacian Cioloș este unul de curaj și responsabilitate, și nu unui de imaturitate, așa cum au reclamat unele voci.

„Pentru USR, urmează alegerile pentru viitorul președinte al partidului; este și principala sarcină a lui Cătălin Drulă, din poziția de președinte interimar.

Apoi, sunt convins că vom dovedi înțelepciune în preluarea unor puncte din programul propus de Dacian Cioloș, fără dubii, benefice pentru partid. În ce privește gestul demisiei, poate că e unul rar în politica dâmbovițeană, dar este unul de curaj și responsabilitate față de viitorul USR și de angajamentele pe care ni le-am luat în fața cetățenilor”, a declarat deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

„Eu unul am spus că nu sunt de acord cu decizia lui Dacian Cioloș și că o consider total inoportună. Dar demisia e un act unilateral și el trebuie respectat. Să renunți la putere când îți dai seama că nu îți poți implini programul cred că nu e un semn de imaturitate, ci dimpotrivă. Acum Cătălin Drulă a preluat prețedinția interimară și va conduce partidul până la organizarea alegerilor pentru funcția de președinte”, a declarat și deputatul USR de Cluj, Radu Molnar.

În opinia sa, rolul lui Drulă va fi inclusiv acela de a continua fuziunea, până când se va ajunge în punctul în care să nu se mai vorbească de ex-PLUS sau ex-USR. „Speranța mea e că momentul acela nu e foarte departe. Între timp USR va rămâne în continuare singurul partid de opoziție capabil sa sanctioneze derapajele coalitiei PSD-PNL-UDMR si vom continua aceasta muncă din Parlament”, a afirmat Radu Molnar.

Vă reamintim că Dacian Cioloș a anunțat luni că demisionează din funcția de preşedinte al USR şi a menţionat că nu ia în calcul o nouă candidatură la următorul congres al partidului. Cioloş a reamintit că înaintea Congresului USR din 2021 i-a propus lui Dan Barna să nu candideze nici unul dintre ei la şefia partidului, pentru a crea condiţiile unei „regenerări” în formaţiune. El a menţionat că prin proiectul pe care l-a propus Biroului Permanent a susţinut o deschidere a partidului faţă de mediul de afaceri şi societatea civilă. Pe de altă parte, Cioloş a opinat că în partid ar trebui să înceapă o dezbatere legată de modificarea statutului.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut