Platforma „Bine în culori”, lansată în premieră națională, la Cluj-Napoca

Platforma educațională ”Bine în Culori”, de învățare a alfabetului tactil al culorilor, a fost lansată luni la Cluj-Napoca, în premieră națională.

Evenimentul de lansare a fost precedat de un prim workshop, în cadrul căruia persoane cu deficiențe de vedere au testat platforma educațională. În plus, au discutat și care sunt contextele în care alfabetul tactil al culorilor poate fi implementat și utilizat în arhitectură și în domeniile conexe.

Platforma educațională este un real ajutor pentru persoanele cu deficiențe de vedere, permanente sau temporare, în special pentru cei care nu cunosc Alfabetul Braille. Inventatorul Alfabetului Culorilor, Tudor Paul Scripor, spune că platforma va fi lansată și la nivel internațional, mai ales că există deja solicitări în acest sens.

„Platforma este un site complex, care folosește inteligența artificială. Mela este un asistent virtual care răspunde la toate întrebările referitoare la culori. Practic, îi pun întrebarea și primesc răspunsul audio sau text și audio, fiind complet accesibilă tuturor. Se discută de a aduce această tehnologie și în școli pentru nevăzători. Ar fi unul dintre obiectivele mărețe, adică utilizatorii să se familiarizeze de mici cu tehnologia. Ar fi mult mai facilă crearea unei platforme educaționale de învățare a acestui alfabet de toată lumea, indiferent că este în România sau în străinătate. Următorul pas în dezvoltarea platformei este chiar traducerea acesteia, în toate limbile și deja avem solicitări din Spania, Statele Unite și Polonia”, a declarat Tudor Paul Scripor, inventatorul alfabetului tactil al culorilor, prezent în Cluj-Napoca, la evenimentul de lansare a platformei „Alfabetul Culorilor”,

Totodată, arhitecții pot transforma ideea unei hărți a culorilor, folosită drept ghid pentru cei care nu văd, în realitate. Iar de la idee la pus în practică nu este decât un pas, spune arhitect Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania. Concret, există deja solicitări din partea unor administrații publice locale, precum și din partea unor clinici medicale, să transforme clădirile în unele ușor de folosit de către toată lumea. De altfel, în cadrul workshop-ului de luni s-a discutat și detaliat protocolul de ”Accesibilizare a Locuințelor Standardizate”, prin care se pun bazele unor hărți tactile pentru apartamente de locuințe.

„În momentul în care intri într-un spațiu public, de exemplu, un plan al clădirii este util oricui. Pentru un nevăzător, dacă are această hartă, el poate avea independență. Nu este necesar să ai în permanență pe cineva lângă tine care să te ajute, e foarte simplu să facem asta. În arhitectură, noi putem să utilizăm în multe situații această nouă unealtă de comunicare, alfabetul tactil al culorilor. Ne dorim să aplicăm concret această teorie în urma unei serii de workshopuri. Pe de altă parte, noi, cei care vedem, în anumite situații de urgență, putem deveni nevăzători, iar noi nu avem abilitatea de adaptare pe care nevăzătorii o au. Asta înseamnă că facem un limbaj comun. Sunt zece texturi care trebuie învățate și, care, ne ajută pe toți, nu doar pe nevăzători”, a declarat arh. Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania.

Platforma educațională „Bine în culori” a fost primită cu entuziasm de persoanele cu deficiențe de vedere prezente la eveniment, care au avut ocazia să o și testeze, în cadrul workshop-ului. Una dintre aceste persoane este Sebastian Zabulică, un tânăr student la Arhitectură, care a fost diagnosticat recent cu o boală caracterizată prin pierderea progresivă a vederii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut