Planuri mari la Aeroportul Internațional Cluj

Planurile conducerii Aeroportului Internațional ”Avram iancu” Cluj pentru acest an vizează atingerea unui trafic de 2 milioane de pasageri, dar și continuarea unor investiții importante pentru dezvoltarea aeroportului.

Pentru Aeroportul Internațional Cluj, anul 2021 a fost un an foarte greu, dar, de asemenea, un an bun, din mai multe motive. Anul trecum am primit titlul de Cel mai bun aeroport european în categoria sub 5 milioane de pasageri. Privind traficul, dacă am avut 2,9 milioane de pasageri în 2019, în 2020 traficul s-a prăbușit la 899.000 de pasageri, începând din aprilie. În 2021 am reușit să recuperăm foarte bine. Am avut chiar mai mai multe destinații decât în 2019, și am reușit să ajungem la 50% din numărul de pasageri din 2019, creșterea fiind peste media europeană. Estimăm pentru acest an aproximativ 2 milioane de pasageri”, a afirmat David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” Cluj, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate miercuri.

Privind planurile de dezvoltare preconizate pentru acest an, directorul aeroportului clujean a menționat continuarea realizării căii de rulare pentru avioane și construirea a patru noi locuri de parcare pentru aeronave, cu 50% finanțare din fonduri europene. ”Avem prea puține locuri de parcare, deși am mărit numărul acestora în fiecare an. Lucrăm și la un studiu de fezabilitate de extindere a Terminalului Plecări. Zonele restricționate la Plecări Interne și Externe le vom dubla. Este foarte important să terminăm acest proiect pînă în decembrie 2023 – perioada limită de finanțare pe fonduri europene. Avem un plan ambițios – 7 milioane de pasagri – amânat puțin din cauza pandemiei.”, a precizat David Ciceo.

El s-a mai referit și la un obioectiv ceva mai îndepărtat. ”Continuă devierea rîului Someș, și odată cu finalizarea acestui obiectiv noi vom extinde pista la 3.400 de metri, și suntem convinși că în aproximativ 8 – 10 ani vom avea un zbor Cluj-Napoca – New York.”, a mai spus directorul aeroportului.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut