Plan de investiție de o jumătate de miliard de lei pentru Palatul de Justiție din Cluj-Napoca

Curtea de apel Cluj intenționează să demareze un amplu proiect de reamenajare, recompartimentare și modernizare a Palatului de Justiției pentru a asigura spații optime în care s-și desfășoare activitatea instanțele și magistrații.

Președintele Curții de Apel Cluj, Dana Gârbovan a declarat joi în cadrul ședinței de bilanț a activității că instanțele care își desfășoară activitatea în Palatul de Justiție se confruntă cu o lipsă de spații foarte mare, precizând că o parte din personalul auxiliar își desfășoară activitatea în spații improvizate în holuri.

Dana Gârbovan a precizat că scopul final al investiției vizează consolidarea integrală a clădirii, conform normativelor şi legislaţiei în vigoare, o reamenajare și o funcționalitate pentru desfășurarea de activităților de justiție, reorganizarea fluxurilor de circulație: public, magistrați şi arestați, să se respecte normele în vigoare şi să se asigure condiţii de acces pentru persoanele cu diverse dizabilități (locomotorii, vizuale, auditive, etc). „De asemenea, este necesară realizarea tuturor măsurilor de siguranță la incendiu, pentru întreg ansamblul. Din punct de vedere energetic şi al sustenabilității, se impune să fie luate măsuri de reducere a consumului de energie.

Totodată este necesară readucerea clădirii la forma şi volumetria inițiale, recuperarea imaginii originale, având în vedere faptul că ansamblul a fost construit între anii 1900-1902 şi reprezintă o etapă deosebit de importantă a patrimoniului arhitectural istoric al orașului”, a spus magistratul.

Până acum s-a realizat expertiza tehnică pentru construcții și evaluarea instalațiilor în vederea reamenajării funcționale/modernizare și creșterea eficienței energetice și studii/expertize de specialitate, precum şi a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI), inclusiv documentații pentru obținerea avizelor solicitate prin Certificatele de Urbanism, ambele pentru Palatul de Justiție Cluj.

În urma implementării acestor planuri de modernizare, indicatorii urbanistici existenți vor fi modificați, inclusiv suprafața construită, POT și CUT. Valoarea totală a investiției se ridică la 523.330.543,87 lei, iar devizul general a fost actualizat și va fi transmis Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe pentru aprobare.

Președintele Curții de Apel Cluj a afirmat că situația cea mai precară din punct de vedere al spațiilor este la Tribunalul Comercial. Întrebată de ce nu se mută această instanță în spațiul de pe Bulevardul Eroilor, nr. 16 din Cluj-Napoca pe care l-a primit de la Primărie în urmă cu mai mulți ani, Dana Gârbovan a precizat că pentru asta se impune o investiție suplimentară. „Mi se pare nefiresc să începem o nouă investiție iar Palatul de Justiție care are destinație de instanțe să fie ocupat de penitenciar sau de alte instituții. Atunci soluția discutată cu Ministerul Justiție a fost de a lăsa deoparte proiectul de reabilitare a acelei clădiri și sperăm să fie fezabilă propunerea de reamenajare a Palatului Justiției”, a menționat magistratul. Dana Gârbovan a spus că deocamdată nu se știe care este sursa de finanțare pentru amplul proiect de amenajare a Palatului de Justiție din Cluj-Napoca.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut