Plan de dublare a capacității de vizitare la Salina Turda

Municipalitatea turdeană are în plan dezvoltarea turistică prin includerea în circuit a minei Iosif, cunoscută sub numele de Sala Ecourilor. Proiectul ar permite dublarea capacității de vizitare a Salinei. Studiul de fezabilitate este pregătit deja iar finanțarea ar putea fi obținută prin Programul Operațional Regional.

Până acum s-au făcut lucrări de întreținere și reabilitare a puțurilor la Mina Iosif. Intervențiile au fost realizate de specialiști din Petroșani, profesori universitari din București și experți în domeniu, iar administrația turdeană speră ca în acest an să înceapă lucrările de amenajare a minei Iosif.

Lucrările de modernizare prevede mărirea suprafeței desfășurate a Minei Iosif de la 3 mii, la circa 8 mii de metri pătrați.

Proiectul propune amenajarea a șase niveluri în Mâna Iosif pe care să fie amplasate o sală de conferințe, un centru de tratament cu aerosoli, un teren de sport, precum și alte dotări destinate uzului turiștilor care vor vizita mina. Legătura între niveluri se va asigura cu un ascensor central iar accesul de la mina Iosif la mina Terezia va fi realizat printr-un tunel.

Proiectul prevede introducerea a cinci lifturi cu capacitate de 18 persoane, care vor ajunge până la suprafața solului, deasupra minelor, într-un foișor. De aici se va putea coborî în Mina Rudolf cu un alt lift.

Mina Iosif este o cameră de exploatare de tip „cupola”. Vatra minei este situată la 115 metri față de cota terenului de la suprafață. Vatra minei este aproximativ circulară, având diametrul de aproximativ 65 metri.
În cupola minei există două puțuri care fac legătura cu suprafața. Distanța de la vatra minei la baza puțurilor este de 87 metri.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut