„Ping-pong” cu reforma pensiilor speciale

Parlamentarii urmează să se întrunească în ședință extraordinară pentru reforma pensiilor speciale, după ce CCR a decis trimiterea legii care le elimina spre a fi reanalizată.

Astfel, după amânări și tergiversări inițiativa ajunge iar la votul aleșilor.

Liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu, spune că partidul său va vota împotriva păstrării acestor privilegii.

„Reîntoarcerea legii în parlament se face strict pentru ca aceasta să fie pusă în acord cu decizia CCR. În alte cuvinte, prevederi pe care le-am contestat și anterior și pentru care nu am susținut această lege, nu vor putea fi modificate. Se va interveni strict pe pensiile speciale ale magistraților, segmentul cel mai rezistent la orice încercare de eliminare a acestui privilegiu. Sunt mari șanse însă ca o lege proastă de la bun început să devină și mai goală de conținut, caz în care și desigur poziția noastră va rămâne una de respingere a ei. Nu putem gira prin vot o lege care în fapt să consolideze regimul pensiilor speciale și pentru anii următori”, a spus Oana Murariu.

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, spune, la rândul său: “Probabil voi intra online (n.red la ședința extraordinară) pentru că voi fi în concediu în perioada următoare. Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR call deci rezolvarea acestui subiect este extrem de urgentă pentru a nu pierde câteva miliarde de euro”.

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, recunoaște anumite dificultăți în rezolvarea acestui subiect.

“După decizia CCR, coaliția va introduce amendamente în conformitate cu aceasta, astfel încâtt legea sa aibă acoperire constituțională. Anumite excese legislative din trecut ne pun acum în dificultate mare în a rezolva acest subiect. Cu toate acestea, anumite remedieri vor putea fi făcute precum creșterea graduală a vârstei de pensionare. Voi participa oricând la ședințele de plen și comisii”, a spus Radu Moisin.

La rândul său, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, atrage atenția asupra unor aspecte evidențiate adeseori de partidul din care face parte. „Declararea neconstituțională de către CCR a legii privind reducerea unor pensii speciale pare a face parte dintr-un scenariu al teatrului absurdului, parte a unui cerc vicios întreținut atât de vechile partide, cât și de instituții reprezentative ale puterii judecătorești.

Cred că oricine care citește cu atenție legea poate vedea că ea este aplicabilă. Problema ei principală este faptul că e departe de a elimina pensiile speciale – doar reduce mărimea lor. În esență, conform legii, magistrații nu ar putea avea o pensie mai mare de 80% din cel mai mare salariu, vechimea minimă ar fi de 25 de ani, iar penalizarea pentru fiecare an lipsă doar de 1%. Orice muritor de rând ar fi de acord să iasă la pensie în aceste condiții. Nu însă și magistrații.

Urmăriți motivațiile fostul președinte CCR, dl Zegreanu – piatra de poticnire ar fi aplicarea retroactivită a prevederilor asupra pensiilor aflate în plată, faptul că actualii magistrați au intrat în sistem cu speranța unor actualelor pensii și că în viitor li se va crește vârsta de pensionare.

Totul pare un teatru absurd în care aceeași magistrați care au facilitat prescrierea atâtor procese de corupție, nu sunt de acord cu vreo reducere de privilegii din partea clasei politice pe care au protejat-o și care, la rândul ei, le-a acordat aceste privilegii nejustificate.

Totuși CCR a fost de acord cu posibilitatea impozitării acestor pensii, ca atare soluția propusă de AUR de impozitare cu 90% a părții necontributive a pensiilor care depășesc un anumit prag – salariul președintelui – pare a fi singura soluție simplă, rapidă și etică”, a spus Alin Coleșa.

Convocați de urgență în Parlament

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că, în momentul în care va exista motivarea Curţii Constituţionale a României (CCR) pe Legea pensiilor speciale, Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru modificarea acestui act normativ în concordanţă cu decizia CCR.

„Urmează ca, în momentul în care vom avea motivarea (CCR), să avem o convocare extraordinară a Parlamentului şi să producem modificările în linie cu ceea ce a decis Curtea Constituţională”, a afirmat Ciucă, la sediul PNL.

CCR a decis săptămâna trecută să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Potrivit preşedintelui CCR, Marian Enache, legea este constituţională în ansamblul său, dar există şi aspecte de neconstituţionalitate.

„Curtea, într-un cvorum de opt judecători, fiind absent motivat un judecător, a decis că Legea pensiilor de serviciu este constituţională în ansamblul său, dar Curtea a constatat neconstituţionalitatea unor critici intrinseci privind unele dispoziţii ale legii. (…) Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţie”, a declarat Enache.

De altfel, chiar luni, Curtea Constituţională a României a publicat, motivarea deciziei prin care a fost retrimisă în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Judecătorii constituţionali precizează în motivare că statul poate decide să aleagă tipul sau cuantumul beneficiilor pe care le acordă, singura condiţie fiind de a respecta principiul nediscriminării.

Printre altele, CCR mai arată că, analizând Decizia 900 din 15 decembrie 2020, rezultă că partea necontributivă a pensiilor de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie.

Proiectul PSD-iștilor a trecut de vot

Vă reamintim că în luna iunie, PSD a depus la Parlament un proiect de lege de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. „Am depus o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea, abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, considerând că, în acest mod, avem autoritatea morală de a discuta despre celelalte pensii speciale, abrogarea lor, impozitarea lor, eliminarea unor tipuri de pensii speciale. Ştiţi că avem în dezbatere parlamentară o lege prin care impozităm şi eliminăm anumite categorii de pensii speciale. Evident că şi celor de la USR le-a scăpat asta intenţionat, cred eu, că nu au băgat în PNRR şi eliminarea pensiilor parlamentarilor. Considerăm că nu putem discuta despre impozitarea magistraţilor, impozitarea altor tipuri de pensii speciale şi eliminarea unor astfel de tipuri de pensii speciale, de categorii, noi fiind beneficiari în continuare de pensii speciale şi neimpactând în niciun fel pensiile speciale ale parlamentarilor”, spuneau, la acel moment, reprezentanții PSD.

În 2021, parlamentarii au decis eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost votată în plenul reunit, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente.

Ulterior, Curtea Constituțională a decis că Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate încalcă Constituția și a declarat-o neconstituțională în ansamblul ei, unul din argumente fiind că parlamentarii s-au grăbit la momentul votului.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut