Petiție lansată de Asociația Medisprof pentru decontarea radioterapiei stereotactice în România

Asociația clujeană Medisprof,  cu o experiență de zece ani în lupta pentru pacientul oncologic și asigurarea gratuității la proceduri medicale costisitoare, a lansat miercuri o petiție prin care solicită decontarea radioterapiei stereotactice în România. Solicitarea vine având în vedere că, „în acest moment, situația este una paradoxală: statul român trimite pacienți în străinătate pentru a beneficia de această terapie în mod gratuit, însă pacienții sunt obligați să suporte costurile dacă aleg să se trateze acasă, în țară”.

„România – o țară în care în anul 2020 au fost diagnosticate 98.886 cazuri noi de cancer, potrivit datelor International Agency for Research on Cancer – trebuie să ia măsuri pentru alinierea la Planul European de combatere a cancerului. În doar câțiva ani ar trebui reduse decalaje importante în ceea ce privește prevenția, depistarea timpurie, diagnosticarea și tratamentul, precum și îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru cei care s-au vindecat de cancer. În practică însă, pacienții încă se lovesc de situații paradoxale, cum ar fi încurajarea lor de a pleca departe de casă, la spitale din străinătate, pentru a beneficia de aceste tratamente. Ulterior, Ministerul Sănătății, decontează aceste tratamente în condițiile în care ele se pot face în România la costuri mult mai mici, respectiv gratuit” – arată inițiatorii petiției, solicitând autorităților decontarea tratamentului și în România, nu doar pentru pacienții care merg să o facă în afara țării.

„Este o tehnică nouă, extrem de precisă, care se poate administra ambulator și care poate face diferența în viața unui pacient” – precizează Alexandra Dan, președinte al Asociației Medisprof.

„Radioterapia stereotactică, altfel spus, radiochirurgia, este un tratament care a demonstrat creșterea supraviețuirii la pacienții cu cancer, unde are indicație conform ghidurilor de tratament europene și americane. Nu este nici un motiv pentru care Ministerul Sănătății/ Casa de Asigurări să deconteze din banii contribuabililor aceste tratamente doar dacă sunt efectuate în străinătate. În acest context, am decis să oferim această terapie gratuit pacienților, la clinica Medisprof, până când statul le va asigura șansa la viață”, afirmă dr. Adrian Udrea, director Medical Grup Medisprof.

„Obiectivele de îndeplinit din Planul de combatere a cancerului în România ar putea să ne aducă mai aproape de planul european, dar la nivel de infrastructură, fonduri și formare de personal, România are un retard considerabil față de țările europene, iar pacienții oncologici nu își permit să aștepte. Încă din 2021, Medisprof a introdus împotriva statului român o acțiune în justiție prin care i-am solicitat includerea în cadrul Programelor Naționale de Sănătate Publică – Programul Național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie și a radioterapiei stereotactice cu consecința decontării acestui serviciu prin sistemul de asigurări sociale de sănătate din România (CNAS), iar instanța de fond ne-a dat câștig de cauză. Din păcate, soluția primei instanțe a fost atacată cu recurs de către pârâți – Ministerul Sănătății și CNAS, termenul de soluționare fiind stabilit pentru data de 04.05.2023! Sunt doi ani în care pacienții ar trebui să își plătească singuri astfel de tratamente sau să continue să plece în Vestul Europei, deși dispun chiar aici, acasă, în Vestul României, de metodele de diagnostic și tratament”,  adăugă dr. Adrian Udrea, într-un comunicat remis, miercuri, ziarului Făclia.

Campania Asociației Medisprof este susținută de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, formată din 26 de asociații de pacienți cu cancer, aparținători și voluntari, care activează pe plan local, la nivelul județelor. Petiția „Tratamente oncologice ca-n Vest există în țară! Vrem acces decontat la radioterapia stereotactică!” poate fi semnată pe site-ul Medisprof.ro.

***

Radioterapia stereotactică (SBRT) pentru tumorile extracraniene a fost dezvoltată la Universitatea suedeză Karolinka și este acum acceptată pe scară largă ca opțiune de tratament în prima linie pentru tumorile pulmonare, hepatice, prostatice, renale, metastaze cerebrale, osoase, hepatice etc. Pentru pacienții care nu sunt candidați pentru intervenția chirurgicală sau alte tehnici de ablație, aceasta poate fi o opțiune de tratament eficientă, care poate oferi un control local foarte bun. Cel mai frecvent este utilizată pentru tratamentul unor tumori de mici dimensiuni (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar și pentru situații de boala metastatică (oligometastatică, mai exact): metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, glanda suprarenală, adenopatii – precizează specialiștii Medisprof.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut