Peste jumătate dintre viile românești sunt mai bătrâne de 30 de ani

În 2020, România avea 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană (UE).

Datele Eurostat arată că marea majoritate a exploataţiilor viticole din UE sunt foarte mici, 83,3% dintre acestea având o suprafaţă mai mică de un hectar. Acest lucru este valabil în special în România, unde o exploataţie viticolă are, în medie, 0,21 hectare, cea mai mică suprafaţă din UE şi de peste şase ori mai mică decât media europeană, care potrivit Eurostat este de 1,43 de hectare.
În total, Uniunea avea peste 2,2 milioane de exploataţii viticole care cultivau 3,2 milioane de hectare de viţă de vie (dintre care 180.000 de hectare în România), echivalentul a 45% din suprafaţa mondială cultivată cu viţă de vie. Spania, Franţa şi Italia regrupează trei sferturi (74,9%) din suprafaţa cultivată cu viţă de vie în UE şi aproximativ două cincimi (38,7%) din exploataţiile viticole.
Datele Eurostat mai arată că viile din UE sunt relativ vechi, în condiţiile în care viile cu o vechime de peste 30 de ani reprezintă puţin peste o treime (36,7%) din exploataţiile viticole, iar alte două cincimi (41,3%) au o vechime cuprinsă între 10 şi 29 de ani. Ponderea viilor cu o vechime de peste 30 de ani este deosebit de mare în Bulgaria (68,8 %), România (65,7%) şi Cipru (64,7%). Însă, în cazul României, procesul de înlocuire a viilor vechi este cu mult peste media din UE, în condiţiile în care 12% din totalul viilor au o vechime mai mică de trei ani. Marea majoritate (82,4%) din viile din UE erau dedicate producţiei de struguri pentru vinurile de calitate. În Cehia, Germania, Luxemburg, Austria şi Slovenia toate exploataţiile viticole sunt specializate pe producţia de vinuri de calitate. Numai în România, marea majoritate (72,1%) a exploataţiilor viticole sunt dedicate producţiei de vinuri de masă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut