Peste 9.000 de locuri bugetate la licență și master scoase la concurs de UBB

Pentru anul universitar 2021-2022 Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va scoate la concurs 5.279 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu (cu 72 mai multe decât anul trecut), 10.670 de locuri în regim cu taxă, pentru cursurile de zi, și 2.840 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă, pentru studii universitare de nivel licență – a anunțat luni, într-o conferință de presă, conf. univ. dr. Anna Soὀs, prorectorul UBB pentru linia de studii în limba maghiară, curriculum și educație.

Din locurile bugetate, 188 sunt destinate absolvenților de licee din mediul rural, 15 sunt alocate candidaților proveniți din sistemul de protecție socială, 30 sunt locuri speciale alocate pentru candidații de etnie rroma, iar 128 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării.

La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2021-2022, 3.879 de locuri bugetate (cu 143 mai multe decât anul trecut) și 6.332 de locuri la taxă. Dintre locurile bugetate, 248 sunt alocate domeniilor prioritare, 10 locuri sunt destinate candidaților care provin din sistemul de protecție socială, 10 locuri sunt destinate studenților rromi, iar 109 sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării. De asemeni, UBB va scoate la concurs 50 de locuri la masteratele didactice introduse deja din anul universitar 2020-2021.

Candidații vor putea alege între 252 de programe de licență  – învățământ cu frecvență și la distanță -, dintre care 146 în limba română, 68 în maghiară, 9 în germană, 15 în engleză și 14 în alte limbi, respectiv 235 de programe de master – învățământ cu frecvență sau frecvență redusă -, dintre care 147 în română, 42 de programe în maghiară, 5 în germană, 37 în engleză și 4 în limba franceză.

Ca noutăți, în ce privește oferta educațională, conf. univ. dr. Anna Soὀs a precizat că, la nivel de licență, UBB propune două programe noi – Limba portugheză, la Facultatea de Litere și Informatică aplicată în inginerie electrică, la extensia Reșița a universității.

La nivel de masterat sunt trei programe noi – Limba română ca limbă nematernă, la Facultatea de Litere și două programe la Teologia Ortodoxă, plus încă 9 programe la extensia Reșița.

„Numărul de locuri bugetate nu pare a fi foarte mare față de cererea pe care am avut-o în anii precedenți. Evident, strudenții vor intra la taxă, dar asta înseamnă taxă pentru un an, deoarece după un an studenții se ierarhizează pe baza rezultatelor obținute în anul universitar precedent și vor ajunge la buget cei care se plasează pe primele locuri. Deci, încurajăm studenții să vină și la locurile cu taxă. Tot așa, încurajăm să vină cei care sunt din categoriile precizate anterior, deoarece ei vor opta în timpul admiterii pentru aceste locuri speciale și dacă satisfac condițiile de admitere, vor avea un loc la aceste locuri speciale” – a declarat conf. univ. dr. Anna Soὀs.

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 12 și 29 iulie, calendarul admiterii cuprinzând perioada de înscrieri, probele de concurs, afișarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB.

Pentru admiterea în anul universitar 2021-2022, facultățile din cadrul Universității Babeș-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoștințelor și capacităților cognitive ale elevilor. Facultățile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită.

„Noi nu vrem să-i formăm pe studenți doar ca buni specialiști. Trebuie să fie buni specialiști acum, dar și peste 15 sau 20 de ani. Înseamnă că ei trebuie să învețe nu doar cunoștințe și competențe care acum există, pe piața muncii. Ei trebuie să învețe cum să descopere noi competențe. De aceea, la UBB învățarea se face altfel, se face în logica învățării prin cercetare sau educație prin cercetare, fiindcă dacă faci educație prin cercetare, studentul învață și cunoștințe, și modalitatea de generare a cunoștințelor, astfel încât peste 5 sau 10 ani va înțelege noile cunoștințe și va putea genera el, la rândul lui, cercetare științifică. În ce privește legătura cu societatea, noi spunem că studenții noștri trebuie să fie buni specialiști și buni cetățeni. În relația cu societatea, ei trebuie să fie buni cetățeni, protectori ai democrației, oameni care nu doar că se adaptează la piața muncii, ci oameni care schimbă piața muncii” – a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, explicând câteva dintre motivele pentru care viitorii absolvenți de liceu ar trebui să se orienteze spre UBB.

Potrivit acestuia, „administrativ, admiterea se va întâmpla online, academic, în anumite facultăți va fi online, în altele va fi în regim clasic, în altele va fi în regim hibrid”, fiindcă „așa cum știe toată lumea, în UBB facultățile au o puternică autonomie”.

„În ce privește numărul de locuri: este un număr de locuri mare, în comparație cu orice universitate din România, pentru că Universitatea Babeș-Bolyai este o universitate mare și complexă, la rândul ei, dar eu cred că prezența locurilor cu taxă arată că programele sunt interesante pentru foarte mulți tineri, care, așa cum se întâmplă și în străinătate, sunt dispuși să-și acopere cheltuielile, dacă nu intră la locurile bugetate, cel puțin în primul an, fiindcă după aceea, dacă înveți bine, poți să treci la locurile bugetate. Și, până la urmă, și taxele pe care le avem sunt taxe rezonabile pentru contextul țării. Noi mereu suntem criticați, de tot felul de foruri de acreditare, că avem taxe prea mici. Ținem taxele mici fiindcă avem această misiune, ca instituție publică, de a fi incluzivi și atunci vom rămâne, cât putem, în această logică” – a mai declarat rectorul UBB.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut