Peste 87 de tone de articole pirotehnice indisponibilizate de polițiști

Peste 87 de tone de articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3, F4 și P1, în valoare de 5.259.524 de lei, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, de către polițiști, din 21 noiembrie  și până înainte de Crăciun.

În perioada amintită au fost efectuate 2.675 de controale în complexe, piețe și alte obiective și 216 percheziții. De asemeni – informează IGPR -, au fost controlate 1.098 de persoane fizice și juridice autorizate, iar 704 persoane fizice și juridice neautorizate au fost identificate și sancționate conform prevederilor legale în vigoare. Totodată, au fost constatate 742 de infracțiuni, care sunt cercetate în 647 de dosare penale, de comiterea faptelor fiind bănuite 767 de persoane.

Au fost aplicate 166 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 234.050 de lei.

Polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu cei ai Direcției de Ordine Publică, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Poliție Transporturi, Direcției Rutiere și Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, au declanșat, la data de 21 noiembrie, acțiunea națională „Foc de artificii 2022-2023”, în scopul creșterii siguranței cetățeanului, prin activitățile de prevenire și combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

Pentru evitarea implicării în evenimente negative, Poliția Română recomandă cetățenilor să cumpere articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate și, la achiziționare, să verifice eticheta, care trebuie să fie să fie inscripționată în limba română.

„Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani. Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani” – atenționează Poliția Română.

Totodată, cetățenilor li se reamintește că folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situații: între orele 24:00 și 6:00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri; la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;  în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane; la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

„Sancțiunile contravenționale cu amendă pot fi aplicate și persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată” – atenționează Poliția Română.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut