Peste 75.000 de copii au părinții plecați să muncească în străinătate

La finalul anului 2020, 75.136 de copii aveau cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială. Dintre aceștia, 22.662 aveau ambii părinți plecați peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susținător este plecat – informează organizația Salvați Copiii, la finalul unei dezbateri privind protecția socială a copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, desfășurată marți, 18 mai.

La dezbatere au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai Cancelariei Prim-Ministrului, autorităților centrale, ambasadelor, instituțiilor locale cu responsabilități în domeniile asistenței sociale, protecției copilului, educației, justiției juvenile și ai organizațiilor neguvernamentale.

Potrivit celor declarate de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, unu din trei copii cu părinți care muncesc în străinătate este lipsit de îngrijirea părintească, prin plecarea fie a unicului părinte susținător, fie a ambilor. „Peste această realitate tristă se suprapune o alta, care ne arată că fenomenul plecării părinților este cel mai crescut în județele cele mai sărace ale României. Este clar că schimbarea politicilor publice, în sensul orientării lor pe sprijinirea reală a persoanelor vulnerabile, nu mai poate să întârzie. Singura cale prin care putem să îi ajutăm este să venim cu servicii sociale integrate, pentru că mulți dintre acești copii au nevoie să fie sprijiniți nu doar psihologic, ci îndrumați să își găsească o cale în viață, au nevoie de consiliere educațională, mai târziu de consiliere pentru ocupare, dar și de servicii medicale și sociale. Trebuie să ieșim din modul actual de a face asistență socială din complezență. Schimbarea paradigmei actuale este posibilă prin parteneriate cu societatea civilă, prin creșterea numărului de profesioniști din asistență socială și prin accesarea responsabilă a fondurilor europene pe care România le are la dispoziție și în acest scop”, a declarat Raluca Turcan, conform unui comunicat al Salvați Copiii, remis ziarului Făclia.

Potrivit unei analize realizate de Salvați Copiii la începutul lunii mai 2021, pe un eșantion de 700 de copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate, dintre beneficiarii programelor socio-educaționale ale organizației, 4% au părinții plecați de mai puțin de un an, 32% de o perioadă între un an și trei ani, 37% de o perioadă între patru și șase ani, 18% între șapte și nouă ani, iar 9% de peste 10 ani. Dacă, anterior pandemiei, 12% dintre părinți se reîntorceau în România o dată la doi ani sau mai rar, 32% o dată pe an, 29% de două ori pe an, doar 20% de trei ori pe an sau mai mult, iar în cazul a 7% a fost menționată o altă situație (majoritatea situațiilor descrise fiind de fapt referitoare la ruperea legăturii cu copiii din țară), începând din martie 2020, pentru 46% dintre părinți frecvența reîntoarcerilor a fost mai scăzută, iar pentru alți 46% dintre ei frecvența reîntoarcerilor a rămas aceeași.

În ceea ce privește frecvența comunicării părinților plecați cu copiii, analiza organizației relevă că doar cu 26% dintre copii părinții comunică zilnic, cu 34% de două / trei ori pe săptămână, cu 23% dintre ei săptămânal, cu 4% o dată la două săptămâni, cu 5% lunar, cu 3% mai rar decât lunar, iar cu 5% deloc. În cazul a 52% dintre copii comunicarea este telefonică, pentru 19% dintre ei este realizată cu ajutorul calculatorului sau tabletei (prin aplicații precum skype, messenger etc.), iar pentru 24% dintre ei prin ambele forme.

„Perioada pandemiei a accentuat dificultățile emoționale, sociale și educaționale cu care se confruntă copiii rămași acasă, dar și anxietatea resimțită de părinții aflați la distanță și problemele de comunicare cu copiii. Totodată, persoanele în grija cărora au rămas copiii, rude sau părinți, la rândul lor, întâmpină mari dificultăți în creșterea copiilor, gestionarea situațiilor problematice ivite și prevenirea înstrăinării și izolării sociale a copiilor. Este un fenomen social major, de care trebuie să fim conștienți”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Organizația Salvați Copiii România a lansat, marți, o campanie publică de informare și conștientizare cu privire la efectele negative pe care plecarea părinților le poate avea asupra dezvoltării copiilor și importanța comunicării părinților aflați la distanță cu copiii de acasă, punând totodată la dispoziția părinților și persoanelor în grija cărora rămân copiii linia telefonică 0800.070.040, 031.405.30.72, site-ul www.copiisinguriacasa.ro și webinarii informative. De asemeni, Salvați Copiii își va extinde zonele de intervenție în demersurile pentru protecția copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut