Peste 6.700 de amenzi aplicate în cadrul acțiunii Truck&Bus

Polițiștii au aplicat peste 6.700 de sancțiuni în urma unor controale care au vizat legalitatea transportului public de mărfuri și persoane.

În perioada 8 – 14 februarie, Direcția Rutieră a coordonat, la nivel național, acțiunea  TRUCK&BUS, care a vizat prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. De asemeni, în contextul situației epidemiologice actuale, polițiștii au acționat pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de protecție stabilite pentru prevenirea infectării cu noul tip de coronavirus.

În cadrul acțiunii, în domeniul transportului public de persoane au fost verificate 9.873 de autovehicule, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în 1.609 cazuri. Din totalul sancțiunilor aplicate, 313 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 7 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 337 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 17 abateri au fost constatate la funcționarea aparatului tahograf, 10 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă și 3 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf. Alte 86 de sancțiuni au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, 7 pentru depășirea masei total maximă autorizată a vehiculului, două imobilizări au fost dispuse pentru defecțiuni tehnice, 98 de sancțiuni au fost aplicate pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 86 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 28 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, iar restul sancțiunilor au fost aplicate pentru alte abateri de la normele rutiere – informează IGPR.

Conform aceleiași surse, în domeniul transportului public de marfă au fost verificate 14.040 de autovehicule, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în 5.102 cazuri. Din totalul acestora, 1.027 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 13 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 921 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 238 pentru funcționarea aparatului tahograf, 180 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 101 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf și 442 pentru defecțiuni tehnice. Alte 208 sancțiuni au fost aplicate pentru depășirea limitei maxime admise a greutății, 41 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor, 150 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 146 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 60 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, restul sancțiunilor fiind aplicate pentru alte abateri de la normele rutiere.

În urma activităților de control desfășurate în cadrul acțiunii TRUCK&BUS, au fost aplicate 363 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut