Peste 500 de copii din Ucraina au ajuns neînsoțiți în România

„Când a început războiul în Afganistan, ne-am părăsit casa, în care aveam lucrurile noastre. Am încuiat totul și am venit în Ucraina”.

Pentru Samad, unul dintre cazurile documentate de Salvați Copiii România, războiul din Ucraina a însemnat „a doua dislocare de acasă, de la școală și de lângă prieteni”. La 14 ani, copilul a fost nevoit să fugă de violențele războiului și să se refugieze în România după ce, cu doar opt luni înainte, și-a abandonat, alături de părinți, casa natală din Afganistan.

Conform datelor organizației, de la începutul agresiunii militare din Ucraina au fost înregistrați 528 de copii care au intrat neînsoțiți în România, dintre care 225 sunt în continuare în centrele din țara noastră. Dintre cele 469.284 de persoane din Ucraina care au intrat în România de la începutul crizei umanitare (24 februarie), 4.019 au depus cereri de azil politic, până în data de 17 martie.

„Copiii prinși în zonele de război din Ucraina sunt expuși riscurilor de înfometare, frig și trafic de persoane. Estimările arată că jumătate dintre cei care s-au refugiat sunt copii, printre ei aflându-se și copii neînsoțiți. Totodată, mai mult de 100.000 de copii ucraineni trăiesc în instituții de îngrijire a copilului și sunt în risc crescut de a fi lăsați în urmă” – atenționează organizația Salvați Copiii, care lucrează pentru a identifica familiile și pentru a reuni copiii cu familiile extinse sau cu prieteni din Ucraina, România, Polonia și alte state vecine, unde ucrainenii se refugiază din calea războiului.

Potrivit organizației, nevoile acute rămân cele legate de asistența umanitară rapidă, de informații și de suport emoțional, atât la frontieră, cât și în centrele în care sunt cazați. De asemeni, o vulnerabilitate specială o au copiii care provin din sistemul de protecție a copilului din Ucraina.

„Alina este mama a trei copii, a locuit în orașul Irpin cu soțul și copiii ei până la izbucnirea conflictului. Familia s-a ascuns într-un subsol timp de trei zile, înainte de a reuși să ajungă la granița cu România. Soțul ei a rămas în Ucraina, să lupte. Alina își propune să ajungă la membrii familiei ei care locuiesc în Spania, dar nu este sigură cât timp ar putea dura călătoria și care este procesul pentru obținerea vizei. Deocamdată, familia se află în tabăra pentru refugiați din România, unde copiii au folosit spațiul de joacă amenajat de Salvați Copiii. Alina spune că fiilor ei le place să joace jocuri acolo, ceea ce o face fericită, în ciuda experiențelor trăite” – relatează organizația.

De la declanșarea acestei crize până în prezent, Salvați Copiii a asigurat asistență umanitară pentru 16.499 de persoane, dintre care 9.172 de copii ucraineni și 7.327 de adulți (femei, vârstnici, bărbați cu derogare medicală, familii extinse), constând în alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, pampers, suzete, biberoane, cărucioare, port-bebeuri, termosuri cu apă caldă, jucării, pături și alte produse de imediat ajutor, cartele telefonice oferite gratuit de companiile de telefonie mobilă, suport emoțional, traducere și consiliere informațională. Echipele organizației aflate în prezent pe teren numără aproximativ 110 specialiști (coordonatori, psihologi, educatori, asistenți sociali) și voluntari (unii dintre ei vorbitori de limbă ucraineană).

Până acum, echipele Salvați Copiii au fost prezente în 9 puncte de trecere a frontierei: Isaccea, Siret, Halmeu, Sighetu-Marmației, Giurgiulești, Rădăuți Prut, Sculeni, Mihăileni și Albița. Organizația oferă servicii umanitare în 5 Centre de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în Rădăuți, Galați, Șomcuta Mare, Timișoara și București. În două tabere de refugiați IGSU (Siret – stadion și Rădăuți – stadion) și un punct de staționare (Gara de Nord – București), organizația oferi asistență directă, consiliere informațională și derulează activități pentru copii.

Cei care doresc să sprijine programul de asistență umanitară o pot face aici accesând https://bit.ly/SalvatiCopiiiUcraina sau pot trimite un SMS la 8827 cu textul SALVEZ, donație singulară de 2 euro.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut