Peste 50 de incendii de vegetație stinse de pompierii clujeni în ultimele trei zile

Solicitările privind incendiile scăpate de sub control sunt în continuare în creștere, iar pericolul de extindere a acestora la casele de locuit și la diverse bunuri materiale este ridicat, în continuare, în această perioadă – atenționează Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” al Județului Cluj.

În ultimele zile, peste 400 de hectare de terenuri de vegetație uscată au fost pârjolite, în cele mai multe cazuri persoanele care aprind focul părăsind locul faptei, fără a se asigura că flăcările sunt stinse sau nu sunt purtate de vânt la proprietățile aflate în vecinătăți sau fondul forestier.

Deși incendiile de vegetație par situații ușor de gestionat, intervenția pompierilor este necesară în aceste cazuri pentru a evita extinderea flăcărilor la zonele împădurite, imobilele sau bunurile materiale aflate în apropierea terenurilor aprinse și apoi lăsate nesupravegheate. Drept dovadă, majoritatea incendiilor de vegetație au drept cauză probabilă utilizarea focului deschis de către persoane neidentificate.

Igienizarea terenurilor agricole de resturile vegetale și a miriștilor se poate realiza numai după obținerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens. Persoanele care nu obțin acest permis de lucru cu focul sau nu respectă regulile de prevenire a incendiilor pe timpul acestor lucrări de igienizare riscă să fie sancționate contravențional potrivit Hotărârii de Guvern 537 din 2007” – avertizează, din nou, ISU Cluj.

Cetățenilor li se reamintește că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată este interzisă. De asemeni, utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie (gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurând supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activității. Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiții meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/ construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m; desfășurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii” – atenționează pompierii clujeni.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut