Peste 5.000 de credincioși la Slujba Învierii de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Peste 5.000 de credincioși au participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Slujba Învierii, oficiată, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cu puțin înainte de miezul nopții, ierarhul a oferit credincioșilor prezenți la slujbă Lumina Sfântă, adusă și în acest an de la Biserica Sfântului Mormânt, de la Ierusalim. Aducând vestea Învierii Domnului („Hristos a înviat!”), ierarhul a adresat apoi credincioșilor un cuvânt de învățătură prin care i-a îndemnat: „Bucurați-vă pururea, rugați-vă neîncetat”.

„Oricât de multe lucruri am avea făcut, măcar zece minute dimineața și zece minute seara să ne rugăm lui Dumnezeu, iar duminica, după o săptămână de trudă, să participăm la biserică la Sfânta Liturghie. Lucrul acesta îl învățăm acum, la Paști, și așa ne și spune Sfântul Pavel: Bucurați-vă neîncetat și rugați-vă de-a pururea. Cu alte cuvinte, bucuriile, starea sufletească interioară sunt legate de rugăciune, sunt legate de preocuparea noastră religioasă. Acum și rugăciunea, puțină, cât o facem, dimineața și seara, ar trebui să aibă o anumită calitate. Rugăciunile de cea mai proastă calitate sunt rugăciunile cu păcat, În timp ce se roagă, omul se gândește la multe lucruri urâte, dar nu putem scăpa nici de rugăciunile acestea, însă persistând, vine o a doua categorie de rugăciuni, rugăciunea timpului pierdut: în timp ce ne rugăm, ne gândim la toate problemele pe care trebuie să le rezolvăm peste zi sau seara ne gândim la toate necazurile pe care le-am întâmpinat peste zi. Dar dacă persistăm, o a treia calitate a rugăciunilor noastre sunt rugăciunile făcute cu mintea. De data asta nu ne mai gândim nici la rele, nici la bune, ci mintea noastră e atentă la rugăciune. Însă nu ne îndulcim din ea. De abia a patra treaptă a rugăciunii, rugăciunea făcută cu minte-n inimă, este cea eficientă. Nu ne gândim nici la bune, nici la rele, ne coborâm cu mintea-n inimă și de acolo îl chemăm pe Dumnezeu și Dumnezeu ne aude” – a spus mitropolitul.

Referindu-se la Sărbătoarea Învierii Domnului, ÎPS Andrei a subliniat că Paștile ne izbăvesc de întristare, ne deschid Porțile Raiului. „Aceste bucurii sfinte, care ne deschid sufletul, ne încălzesc inima, care ne întăresc și ne ajută să trecem peste toate greutățile, vi le dorim dumneavoastră, iubiți frați șu surori, acum, la Paști, și să nu vă mai părăsească niciodată” – a fost urarea adresată credincioșilor de mitropolitul Clujului.

Slujba s-a încheiat cu procesiunea de înconjurare a Catedralei, de trei ori, de către Înaltpreasfințitul părinte mitropolit Andrei, alături de soborul de preoți și diaconi și de miile de credincioși, cu lumânări în mâini, cântând, toți: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”.

M. TRIPON

Inviere-6 Inviere-7 Inviere-8 Inviere-9 Inviere-10 Inviere-11 Inviere-12 Inviere-13 Inviere-14 Inviere-15 Inviere-3
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut