Peste 38.000 de slujbe libere în România

In primul trimestru din acest an, existau 38.400 locuri de muncă vacante, în creştere cu 2.800 de posturi faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în perioda mnționată, rata locurilor de muncă vacante a fost 0,79%, în creştere cu 0,06% faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2020, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,05%, iar numărul locurilor de muncă vacante cu 3.400.

Sectorul bugetar oferă cele mai multe posturi vacante

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,6%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,55%). În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o cincime din numărul total al locurilor de muncă vacante (8.300 posturi), cu o valoare a ratei de 0,76%.
Sectorul bugetar a însumat puţin sub o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în sănătate şi asistenţă socială (5.600 posturi), sector urmat de administraţia publică (5.500 slujbe) şi de învăţământ (1.000 locuri vacante).
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în industria extractivă şi alte activităţi de servicii (0,09% pentru fiecare în parte), respectiv în hoteluri şi restaurante (0,19%). Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă şi alte activităţi de servicii (400 locuri vacante pentru fiecare în parte), respectiv în tranzacţii imobiliare (500 locuri vacante).

Mai puține slujbe libere în comerț

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare ( creștere cu 0,57%), respectiv în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (majorare cu 0,44%).
Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat creşteri importante în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (cu 900 locuri vacante), industria prelucrătoare (cu 800 locuri vacante), construcţii (cu 600 locuri vacante), respectiv în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (cu 500 locuri vacante).

Pe de altă parte, cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în alte activităţi de servicii (cu 1,86%), urmate de industria extractivă (cu 0,34%) şi comerţ (cu 0,11%). Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat scăderi de peste 800 de locuri vacante în alte activităţi de servicii, respectiv în comerţ.

Se caută specialişti în diverse domenii
De asemenea, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori din punct de vedere al numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (10.600 locuri vacante), ocupaţii elementare (5.600 locuri vacante), respectiv muncitori calificaţi şi asimilaţi (5.000 locuri vacante). Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au înregistrat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (0,54%, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori (0,47%, respectiv 1.700 locuri vacante).
Comparativ cu trimestrul precedent, în majoritatea ocupaţiilor s-au înregistrat creşteri ale celor doi indicatori. Cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (cu 0,23%), tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic (cu 0,15%), respectiv muncitori calificaţi şi asimilaţi (cu 0,13%).
Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut creşteri în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (majorare cu 1.300 locuri vacante), pentru ocupaţiile elementare (creștere cu 900 locuri vacante), respectiv pentru cele de muncitori calificaţi şi asimilaţi şi tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic (majorare cu 800 locuri vacante pentru fiecare în parte).
La polul opus, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante cea mai semnificativă scădere s-a observat în ocupaţiile de lucrători în domeniul serviciilor (reducere cu 0,15%, respectiv cu1.200 locuri vacante).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut