Peste 160 de clujeni prinși că muncesc ”la negru”. Amenzi uriașe pentru angajatori

În primele 5 luni ale anului în curs, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a efectuat o serie de controale la firme din județ pentru depistarea și combaterea muncii ”la negru”.

Principalele deficiențe constatate în timpul controalelor au vizat neîncheierea contractelor scrise de muncă anterior începerii activității, netransmiterea în REVISAL a contractelor de muncă, precum și nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal. De asemenea, au fost depistate nereguli referitoare la nerespectarea dispozițiilor legale privind munca suplimentară, nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte, precum și acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată şi în declaraţia cu obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale.

În intervalul menționat au fost verificați 1.280 de angajatori, dintre care au fost sancționați doar 231, în total fiind aplicate 253 de sancțiuni, suma totală a amenzilor ridicându-se la 3.261.100 lei. De remarcat că pentru muncă nedeclarată au fost date amenzi în valoare totală de 2.860.000 lei, 161 de persoane fiind depistate că muncesc fără forme legale. De asemenea, în timpul controalelor au fost dispuse și 754 de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate. Cotroalele au fost efrectuate împreună cu Serviciul pentru Imigrari Cluj, Inspectoratul de Poliție, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier și Agenția Națională de Administrare Fiscală.

ITM Cluj reamintește că munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, deorece persoana în cauză este lipsită de protecţie socială (concediu remunerat sau medical, accesul la pensie și la indemnizație de șomaj). De asemenea, persoana care lucrează fără forme legale nu are siguranţa remunerării muncii prestate, plata făcându-se în funcţie de bunăvoinţa angajatorului.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut