Peste 1,6 miliarde lei pentru electrificarea căii ferate Cluj-Napoca – Aghireş

Câştigătoarea contractului pentru electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Aghireş (lotul 1) este Asocierea Railworks, care a depus o ofertă de 1.611.475.802,43 lei lei, fără TVA.

Electrificarea şi modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe secţiunea Cluj-Napoca – Aghireş face parte din obiectivul de investiţii „Electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (166,2 km), pentru creşterea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi 120 km/h pentru trenurile de marfă.

Investiţiile vor viza și modernizarea staţiilor (inclusiv haltele de mişcare), construirea de pasarele şi/sau tuneluri pietonale, ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare, modernizare poduri, podeţe, repararea sistemului de drenaj, îmbunătăţirea terasamentelor, facilităţile pentru persoanele cu dizabilităţi, montarea de panouri fonoabsorbante şi/sau soluţii alternative de reducere a nivelului de zgomot, construcţia drumurilor de întreţinere de-a lungul căii ferate (unde nu sunt disponibile drumuri publice), modernizarea instalaţiilor de electrificare (25 kV) pe toată lungimea tronsonului, maximizarea capacităţii de tranzit, asigurarea interoperabilităţii prin implementarea STI, în special în ceea ce priveşte sarcina pe osie (22,5 t), gabaritul de încărcare, lungimea liniilor din staţii şi haltele de mişcare, instalaţii de centralizare electronică noi, în staţii, introducerea sistemului de siguranţă ERTMS şi modernizarea echipamentului de telecomunicaţii.

Conform CFR SA, contractul de achiziţie publică urmează să fie semnat la finalul perioadei legale de contestaţii. Durata de implementare a contractului este de 42 de luni pentru proiectare şi execuţia lucrărilor. Sursa de finanţare va fi asigurată din Fonduri Externe Nerambursabile, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut