Peste 150 de medalii obținute în 2021 de karatiștii de la Palatul Copiilor

După cum am promis, revenim cu noi informații de la Palatul Copiilor Cluj-Napoca, de data aceasta despre Cercul de karate.

Scump la vorbă, ca orice sportiv, invitatul nostru de astăzi, prof. instructor Alin Bogdan MĂRGINEAN, ne oferă câteva date – nu foarte multe, dar esențiale – despre activitățile și rezultatele obținute de sportivii pe care îi coordonează.

– De când sunteți pasionat de karate și cum ați ajuns să practicați karate?

– De la vârsta de 10 ani, adică de 25 de ani. După o selecție în școală a primului meu antrenor, impresionat fiind de „cuvântul” karate. Am început în Câmpia-Turzii, orașul natal.

– Ce anume v-a validat în postura de instructor de karate?

– Validarea a venit de-a lungul timpului, prin prisma evoluției tot mai bune a sportivilor, a feedback-ului de la părinți și a dezvoltării mele și profesionale, în care am investit în mod constant.

– De când conduceți Cercul de karate de la Palatul Copiilor și ce anume v-a motivat să vă dăruiți priceperea și abilitățile unor copii?

– Din 2009. M-a motivat sinceritatea și puritatea lor, a copiilor, și insuflarea unor valori morale pe viață.

– Ce dezvoltă acest sport la un copil și la tânăr?

– Conștientizează principiile morale. Dezvoltă caracterul, spiritul de echipă, perseverența, autocontrolul, un corp sănătos și o minte sănătoasă.

– După ce criterii se fac înscrierile la Cercul de karate de la Palatul Copiilor și de la ce școli provin copiii de la cerc?

– Nu există nici un criteriu. Cine vrea să participe e binevenit. Copiii provin de la toate școlile din oraș și nu numai.

– Care este limita minimă de vârstă a karatiștilor de la Palatul Copiilor? Și câți, dintre cei înscriși la o vârstă mai fragedă, continuă să vină la cerc până la limita maximă de vârstă admisă?

– Vârsta minimă este de 4-5 ani. Aproximativ 40% dintre ei continuă până la avansați, performanță, chiar.

– Câți membri are în prezent Cercul de karate și care este „vechimea” cea mai mare a unui membru al cercului?

– În prezent Cercul de karate depășește 200 de sportivi, cel mai vechi având peste 10 ani vechime.

– Cum decurge o zi de antrenament la Cercul de karate? Cât durează antrenamentul zilnic? Ce-i încurajează pe copii să rămână la cerc și, mai ales, să performeze?

– O zi la Cercul de karate este împărțită în 4-5 grupe, pe vârstă și niveluri. La începători, intermediari și avansați, antrenamentul durează o oră, iar la performanță, o oră și jumătate – două ore, în funcție de tema antrenamentului.

Spiritul de echipă îi încurajează, activitățile zilnice comune, iar pe cei de la performanță, activitățile extracurriculare și faptul că își petrec timpul împreună, indiferent de acțiune.

– Care sunt mai ambițioși: băieții sau fetele?

– De obicei fetele sunt mai muncitoare și mai serioase.

– La aproximativ câte competiții naționale și internaționale au participat copiii de la Cercul de karate de când conduceți dvs acest cerc și cu aproximativ câte diplome și medalii s-au întors acasă?

– Sunt zeci de concursuri de toate nivelurile (naționale și internaționale), cu sute de medalii obținute.

– Ce a însemnat anul 2021 pentru sportivii de la Cercul de karate? Câte competiții naționale, internaționale, câte diplome, câte medalii în total?

– Anul 2021 pentru noi, ca și cerc, a fost un an pe cât se poate de normal, cu participare la Cupa României, Campionatul Național și o Cupă Internațională, de unde ne-am întors victorioși cu foarte multe rezultate. Peste 150 de medalii.

– Care au fost grupele de vârstă cu cele mai bune rezultate în 2021?

Clar că cei de la avansați și performanță, dar să nu-i uităm pe începători și intermediari, care au avut o evoluție bună, și ei.

– Au fost și dezamăgiri, în 2021?

– Întotdeauna se poate mai bine, dar în general sunt optimist și foarte mulțumit de prestanța lor, a tuturor.

– Câți, dintre cei care frecventează acum Cercul de karate, se întorc la Palatul Copiilor pentru a-i antrena pe foștii lor colegi, mai mici?

– Grupa de performanță e formată din 17 sportivi, care mă ajută să-i mobilizez pe cei mici. Toate activitățile le organizăm în echipă. Pun foarte mult accent pe acest lucru.

– Ce proiecte aveți și ce vă doriți, pentru 2022?

– Participarea la concursurile importante din calendarul competițional, participarea la cursurile de arbitri și antrenori, participarea la cantonamente, activități extracurriculare, iar antrenamentele să aibă o continuitate cât mai bună. Și, desigur, continuarea dezvoltării personale și emoționale a sportivilor.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut