Peste 15.000 de cetățeni străni depistați, anul trecut, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera României

Polițiștii români de frontieră au depistat anul trecut, în zona de competență, 15.390 de cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 9.053 pe sensul de intrare în țară și 6.337 pe sensul de ieșire, mare parte dintre ei acționând ilegal la frontieră, organizați în grupuri de migranți, cu sprijinul unor traficanți.

Conform datelor raportului de evaluare a activității Poliției de Frontieră Română, date miercuri publicității, în 2021 au fost depistate 2.289 grupuri de migranți și peste 600 de persoane, cetățeni români și străini, implicate în traficul de migranți prin sprijinirea cetățenilor străini în încercarea de a trece ilegal frontiera. 9.214 dintre migranți au fost depistați acționând ilegal la frontiera verde, 5.040 au încercat să treacă ilegal frontiera ascunși în mijloace de transport, iar 432 persoane au fost depistate încercând să treacă ilegal folosindu-se de alte metode (documente de călătorie și vize false, substituire de persoană, evitarea controlului de frontieră ș.a.). Ca element de noutate în anul 2021, a fost trecerea ilegală, în zona fluvială, prin utilizarea de ambarcațiuni (704 cetățeni străini).  5.907 de persoane au solicitat acordarea statutului de azilant la structurile poliției de frontieră, fiind predate reprezentanților Inspectoratului General pentru Imigrări pentru întreprinderea măsurilor legale.

Comparativ cu anul 2020, se constată o creștere a numărului persoanelor depistate în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera cu 45% – relevă raportul.

Conform aceluiași document, în perioada analizată s-a intervenit pentru securizarea zonelor de frontieră vulnerabile și creșterea capacității de reacție, acționându-se în colaborare cu autoritățile de frontieră din Serbia pentru prevenirea  trecerii ilegale a migranților din țara vecină. Astfel, în anul 2021 s-a reușit prevenirea intrării în țară a 75.624 persoane.

Dintre cetățenii depistați în tentativă de trecere ilegală a frontierei, cei mai mulți provin din: Afganistan, Siria, Bangladesh, Irak, Turcia, Pakistan, India, Maroc, Algeria și Tunisia.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut