Peste 100 de femei private de libertate au fost testate HPV

Peste o sută de femei private de libertate, aflate la Penitenciarul Gherla, au fost testate de medici în privinţa virusului HPV, care cauzează cancer de col uterin.
„În data de 11.07.2022, respectiv 12.07.2022, o unitate mobilă şi medici de la Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” Cluj Napoca s-au prezentat la sediul Penitenciarului Gherla şi Secţia Exterioară Cluj-Napoca în vederea derulării unei activităţi de screening, în rândul persoanelor private de libertate, de sex feminin, custodiate în instituţia penitenciară mai sus menţionată. (…) Au fost efectuate peste o sută teste HPV la un total de 227 de persoane private de libertate, de sex feminin, custodiate. Astfel de proiecte sunt menite să faciliteze accesul la servicii medicale de specialitate, cu scopul acoperirii nevoilor medicale ale persoanelor private de libertate şi asigurării dreptului la sănătate”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Penitenciarul Gherla.
Potrivit sursei citate, acţiunea a avut loc în baza protocolului de colaborare dintre Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj Napoca şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, pentru proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta!”.
„Procedurile de screening au ca şi scop prevenirea cancerului de col uterin. HPV cauzează cancerul de col uterin, a patra cea mai frecventă cauză de cancer la femei, la nivel mondial fiind estimat un număr de 311.000 de decese, respectiv 569.000 de cazuri noi de cancer de col uterin”, se mai arată în comunicat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut