Peste 100 de clujeni la mitingul Sanitas din București

Sindicaliștii de la Sanitas au programat o nouă acțiune de protest miercurea viitoare, 15 iunie, deoarece Guvernul tergiversează rezolvarea revendicărilor solicitate de cadrele medicale încă de la sfârșitul anului trecut.

Cererile Federației Sanitas vizează acordarea drepturilor salariale restante din Legea salarizării și plata sporurilor la salariul de bază actual, finanțarea voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, eliminarea plafonului de 30% care limitează sporurile la minim în unele spitale și îmbunătățirea Legii salarizării, asumată de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență. ”Este posibil să apară limitarea veniturilor cadrelor medicale, începând din 2023, ca urmare a obligației ce revine statului român în Planul Național de Redresare și Reziliență de a face o nouă lege a salarizării. Nu avem forma finală a legii, dar există acolo un paragraf din celebrul memorandum al Ralucăi Turcanu, care spune că sporurile pe angajat nu pot depăși 20% din salariul de încadrare. Aceasta ar impune niște pierderi de venit pentru categoriile care beneficiază de sporuri – cum sunt cei de la Terapie Intensiva sau UPU.”, spune Ovidiu Bota, președintele Sanitas Cluj, referitor la utlima revenidicare a sindicaliștilor.

Reamintim că în ultima lună a anului trecut, Sanitas a organizat o serie de manifestări, care au culminat cu o grevă japoneză și o pichetare a Guvernului, după care sindicaliștii au întrerupt protestele, la solicitarea guvernanților de a primi un răgaz de 120 de zile, timp în care să întocmească un nou calendar de aplicare a Legii 153. Cele trei luni au trecut, dar revendicările nu au fost soluționate, așa că sindicaliștii au planificat un marș de protest.

”Cred că la marș vor participa în jur de 10.000 de persoane. Din Cluj vom pleca peste 130 de oameni”, spune Ovidiu Bota, care mai afirmă că dacă revenidicările nu le vor rezolvate nici de această dată, cadrele medicale vor continua protestele cu greve, inclusiv cu întreruperea activității.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut