Perspective sumbre pentru 2023: Scumpiri peste tot și concedieri în construcții

Opinia managerilor din economia românească este că perioada imediat următoare va fi caracterizată de o relativă stabilitate a activității și a numărului de salariați în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și servicii, dar și de o creștere a prețurilor în toate sectoarele economice, în special în comerțul cu amănuntul.

În cadrul anchetei de conjunctură realizate în această lună de Institutul Național de Statistică, managerii din industria prelucrătoare au preconizat, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate atât a volumului producţiei, cât și a numărului de salariaţi. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere și în perioada următoare.

Potrivit estimărilor din decembrie, în activitatea de construcţii se va înregistra, așa cum se întâmplă de obicei în perioada de iarnă, o scădere a volumului producţiei, însoțită de o diminuare moderată a numărului de salariaţi. Însă, deși activitatea din sector va scădea, pentru preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creștere.

Managerii din sectorulul de comerţ cu amănuntul au estimat că următoarele trei luni vor fi caracterizate de o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice, ceea ce va face ca volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale să rămână cam la același nivel. Angajatorii prognozează pentru această iarnă și o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, dar și o creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Și cererea de servicii (cifra de afaceri) va fi relativ stabililă în perioada care urmează, ceea ce va contribui la menținerea numărului de salariaţi. Așa cum se întâmplă în toatre celelalte sectoare economice, opinia managerilor din servicii este că preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creștere.

Reamintim că soldul conjunctural, indicatorul care stă la baza acestor anchete, arată doar percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut