Personală Dacian Andoni la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează expoziția de pictura și desen Perenitate fragilă a artistului timișorean Dacian Andoni (curoatori Florin Gherasim și Doina Mândru), ce va fi deschisă pentru public în perioada 31 martie – 18 aprilie, între orele 10 – 17 (ultimul bilet de intrare se emite la ora 16,30), de miercuri până duminică inclusiv.

Dacian Andoni s-a născut în anul 1962 la Arad, pregătirea universitară a urmat-o la Academia de Artă George Enescu din iași, secția pictură, promoția 1993, la clasa profesorului Adrian Podoleanu. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În prezent este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, catedra pictură.

O activitate prolifică de atelier și un susținut efort creativ i-au permis să expună bogata sa producție artistică pe simeze aflate în muzee și galerii de artă din țară și străinătate. Are expoziții personale la Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, Galeria Dialog București, Muzeul de Artă Timișoara, Mânăstirea Putna, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Galeria Kriterion Miercurea Ciuc, Muzeul de Artă Baia Mare, Maison de l‘Europe Paris, Institutul Român de Studii Umaniste Veneția etc.

Pictura lui Dacian Andoni, de factură neoexpresionistă, concentrată pe surdina cromatică, abordează tema materialităților și a constructivității, în vreme ce desenele de mari dimensiuni sugerează o altitudine și serenitate a contemplației, cele mai recente desfășurând privirii perspective ample, în compuneri inedite, dinamic echilibrate, puternic sesizante. Austeră cromatic, dar bogată în expresivitate, prin puține motive – peisaj, fragmentul arhitectural și chirpicul ancestral – pictura lui Dacian Andoni propune o meditație asupra condiției umane.

Reamintim că până în 11 aprilie, la Muzeul de Artă poate fi vizitată expoziția „Ctitorii cromatice. O retrospectivă Gheorghe Codrea” (curator Alexandra Ardelean). Născut la Sighetu Marmației, în inima Maramureșului istoric, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1958 și scenograf inovator al Operei Române din Cluj timp de 33 de ani, grafician și pictor de șevalet, Gheorghe Codrea menține în lucrările sale o autenticitate tradițională, în timp ce pășește pe muchia limitelor canonice ale artei.

De asemenea, cercetătorii și publicul pot vizita colecţiile muzeului, care sunt deschise în fiecare joi, între orele 12-14, în baza unei programări prealabile la secretariat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut