Pericolul din școli

Peste 57% dintre şcoli au depăşit normele de poluare cu particule PM2.5 pe baza noilor standarde ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar 41,5% depăşesc normele NO2, arată o analiză Airly în România realizată în perioada 15 august 2020 – 30 septembrie 2021 pe 3.700 de şcoli din aproape 6.300 instituţii de învăţământ din întreaga ţară.


„Primul fapt pe care l-am descoperit este că 41,5% dintre copiii din România respiră aer care are depăşite normele de NO2”, a a declarat Marcin Gnat, PR & Communication Manager Airly, în cadrul unei conferinţe de presă, menţionând că NO2 afectează sistemul respirator al copiilor putând cauza astm sau poate face astmul mult mai sever. Principala cauză a poluării cu NO2 este traficul auto.

Conform unui comunicat de presă al Airly, din 3700 de şcoli analizate din întreaga ţară, peste 57% depăşesc noile norme de poluare a aerului de către OMS privind poluarea cu particule fine (PM2.5) şi 41,5% depăşesc nivelurile sigure de dioxid de azot (NO2). Cu toate acestea, doar 12% dintre şcoli au acces la date privind calitatea aerului în timp real, conform noului studiu realizat de Airly în România.

Raportul privind calitatea aerului în şcolile din România a fost prezentat odată cu lansarea campaniei Airly #ŞcolileRespiră, alături de partenerii Bolt şi Philips, care îşi propune să extindă reţeaua cu 50 de senzori pentru măsurarea calităţii aerului în timp real în apropierea şcolilor aflate în apropierea zonelor aglomerate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut