Pericol: gheață pe râurile clujene! Câtă zăpadă este la Băișoara

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș – Tisa avertizează că temperaturile cu valori negative au condus la apariția formațiunilor de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață) pe majoritatea cursurilor de apă din bazinul hidrografic Someș-Tisa, iar în perioada imediat următoare, acestea vor fi în extindere și intensificare.

Conform ABA Someș – Tisa, nivelurile cursurilor de apă au fost variabile, în funcție de evoluția debitelor și, mai ales, a formațiunilor de gheață dezvoltate pe râuri. Stratul de zăpadă, prezent pe arii extinse în județele Maramureș, Cluj și Bistrița-Năsăud, măsoară până la 48 de centimetri la Iezer, 38 de centimetri la Smida, 36 de centimetri la Băișoara, 19 centimetri la Vlădeasa (cota 1400) și 21 de centimetri la barajul Colibița. În județele Satu Mare și Sălaj, stratul de zăpadă este prezent local și măsoară până la 7 centimetri la Huta Certeze și 5 centimetri la Zalău.

Administrația recomandă cetățenilor să nu se aventureze pe gheața formată pe cursurile de apă și pe lacuri, deoarece mersul pe gheață poate  părea inofensiv, însă pericolul de accidente cauzate de ruperea gheții este real.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut