Pentru un viitor mai bun în comunități: 50.000 de euro așteaptă să fie investiți la Turda în educație și mediu

Federația Fundațiile Comunitare din România și Lidl România anunță startul programului național de finanțare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, în 5 orașe din țară, printre care și Turda. Programul, aflat la a III-a ediție, oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de peste 1.225.000 lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări de mediu și educație.

Pe plan local, programul este coordonat de Fundația Comunitară Cluj și dispune de 245.000 lei, oferiți de către Lidl România pentru granturi care pot fi obținute pe bază de concurs, la care pot aplica, până în 20 decembrie 2021, organizații non-guvernamentale şi grupuri de inițiativă (inclusiv grupuri de părinți, de cadre didactice sau grupuri de locatari) care vor desfășura activitățile propuse în municipiul Turda.

„Direcțiile de intervenție ale programului la Turda au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă, în urma unui proces de consultare și cartare a nevoilor din comunitate. Astfel, programul își propune să susțină idei de proiecte pentru protecția mediului, sau de îmbunătățire a spațiului urban comun (spații pe malul râului Arieș, alte spații comunitare în cartiere sau instituții publice unde publicul nu are momentan acces), care vor conține totodată şi o componentă de educație şi participare comunitară, cu accent pe dezvoltarea spiritului civic la adulți. Inițiative precum amenajarea de spații comunitare de recreere, joacă și învățare non-formală, grădini urbane comunitare, spații verzi experimentale și alte idei ce contribuie la reconectare şi socializare pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.” – precizează inițiatorii proiectului.

Potrivit acestora, sunt încurajate proiectele realizate în parteneriat între grupuri, organizații, unități de învățământ care propun activități complementare ce contribuie la întărirea relațiilor în comunitate. Vor avea prioritate proiectele realizate în rețele de organizații, care au o componentă clară de protecție a mediului sau de îmbunătățire a unui spațiu public urban, și care sunt totodată axate pe educație. De asemeni, sunt așteptate proiectele care, prin intervenții în spațiul public, adresate unui număr cât mai mare de beneficiari, pot fi crescute la o scară mai mare pentru mai mult impact și sunt ușor transferabile.

Până în 15 decembrie, potențialii aplicanți pot, opțional, să lucreze împreună cu echipa Fundației Comunitare Cluj în formatul unui Incubator de proiecte. Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din reprezentanți ai sectorului guvernamental, nonguvernamental și cel privat, pe baza criteriilor stabilite în Ghidul de finanțare.

Detalii despre programul de finanțare, pe website-ul programului (https://fondulpentruunviitormaibun.ro/), pe site-ul Fundației Comunitare Cluj și pe pagina de Facebook națională și locală a programului..

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut