Pensiile speciale „reformate” – pro sau contra

Proiectul de lege care include reformarea pensiilor speciale adoptat de guvern la sfârșitul anului trecut a ajuns în Parlament și urmează să primească un vot posibil chiar în cursul săptămânii care începe.

De la aprobarea în cadrul executivului, proiectul cu pricina a stârnit o serie de reacții, opoziția acuzând coaliţia de guvernare că nu s-a îndeplinit jalonul PNRR privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale şi a susținut că inițiativa este „concepută clar neconstituţional, prin care sunt salvate pensiile speciale”, în timp ce proiectele USR de eliminare a acestora sunt „blocate în Parlament”.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, subliniază că reforma pensiilor pregătită de ministrul PSD al Muncii pe baza raportului Băncii Mondiale și pentru îndeplinirea jalonului din PNRR, are menirea să conducă atat la echitate cat și la asigurarea sustenabilității sistemului public de pensii.

„Proiectul va intra în procedură parlamentară și este realizat pe baza recomandărilor Băncii Mondiale. Este un proiect amplu, iar  amendamentele au rolul de  a diminua discrepanțele și înechitătile actualei legislații. Reforma pensiilor pregătită de ministrul PSD al Muncii pe baza raportului Băncii Mondiale și pentru îndeplinirea jalonului din PNRR, are menirea să conducă atat la echitate cât și la asigurarea sustenabilității sistemului public de pensii. Într-adevăr, acest aspect duce inevitabil la o diminuare a ponderii bine cunoscutelor pensii speciale. Însă acest lucru este realizat pe baza instituirii, în primul rând, a principiului „pensia nu va fi mai mare decât salariul„. Schimbările aduse de acest proiect vizează diminuarea ponderii pensiilor speciale față de salariu, de la 80% la 65% și impune condiția menționată anterior. În plus, pentru a reduce numărul beneficiarilor de pensii speciale se dorește creșterea vechimii obligatorie.

În acest fel se înlătură anumite practici privind creșterea nejustificată a pensiei. De asemenea se va respecta, principiul independenței justiției, ce protejează inclusiv dreptul la pensie.

Pensiile magistraților, pensiile militare trebuiesc tratate distinct ținând cont de specificul acestora”, a explicat liderul PSD Cluj.

A.M.C.

  •  

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut