Pe cine mai preocupă tema revizuirii Constituției?

Deși necesară, după cum au atras atenția mulți specialiști, revizuirea Legii Fundamentale a României pare să fi trecut în plan secund pentru clasa politică. Iar cum la anul ne așteaptă patru rânduri de alegeri, tema va fi, cu siguranță, abandonată de tot prin sertarele decidenților politici pentru nimeni nu știe exact cât timp.

Și politicienii clujeni atrag atenția că, în acest sens, nu există voință politică, deși punctează câteva aspecte importante care ar necesita urgent modificări.

Liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu, subliniază că orice dezbatere privind modificarea Constituției ar trebui să pornească de la rezultatele referendumului din 2009.

„Revizuirea Constituției ar fi un demers necesar. Forma sa actuală a fost adoptată în anul 2003, în vederea încheierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Au trecut iată, 20 de ani de la acel moment și sigur putem vorbi de mai multe prevederi care ar putea fi modificate pentru a îmbunătăți funcționarea statului român și pentru a răspunde cât mai bine așteptărilor românilor. Orice dezbatere privind modificarea Constituției ar trebui să pornească de la rezultatele referendumului din 2009, în care, cu o largă majoritate, românii s-au pronunțat în favoarea trecerii la un sistem parlamentar unicameral, cu maxim 300 de reprezentanți. În orice stat de drept, un astfel de referendum, chiar și cu rol consultativ, ar fi generat o reacție și decizie politică în 14 ani. Și este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple. De asemenea interzicerea condamnaților penali în funcții publice ar trebui trecută și în Constituție, pentru ca un nou Dragnea să nu modifice oricând legea existentă și să o golească de conținut. Nu ar fi oportun totuși ca o astfel de dezbatere să pornească când urmează 4 runde de alegeri naționale în mai puțin de un an și să fie gestionată pe final de mandat, cu o legitimitate redusă, de PSD și PNL. Nu ne putem aștepta de altfel, în termeni realiști, ca cele două partide politice care au frânat reforma și dezvoltarea României în ultimii 30 de ani să fie vârf de lance al modernizării Constituției. Deci da, cred că este necesară revizuirea Constituției, dar ar fi oportun ca discuțiile să pornească după alegerile din toamna anului viitor”, a spus Oana Murariu.

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, atrage atenția că pe acest subiect nici măcar nu există discuții serioase, la momentul actual.

„Pentru revizuirea Constituției este nevoie de o majoritate de 2/3 în Parlament. Actuala coaliție PSD-PNL a avut împreună cu UDMR o astfel de majoritate şi nu au făcut nimic. Deci este o chestiune de voință politică, restul sunt doar vorbe, în momentul de față nu există nicio inițiativă concretă din partea PSD-PNL în acest sens, nici măcar o discuție serioasă.

Există câteva subiecte foarte serioase care necesită o revizuire urgență a Constituției: reorganizarea administrativ-teritorială, rolul şi puterile Curții Constituționale, mecanismele de control între puterile statului. Dar cât va exista această coaliție nu vom vedea nicio modificare pentru că păstrarea baronatelor locale, continuarea abuzurilor  CCR sunt vitale pentru perpetuarea la putere a mafiei PSD-PNL-UDMR şi mai presus decât interesele generale ale românilor”, a spus Cristian Bordei.

Nici deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, nu este prea optimist: „Din punctul meu de vedere, din păcate, nu există nicio șansă pentru astfel de dezbateri până la finalul anului 2024. Pe lângă problemele curente de guvernare si legislative, deja partidele se gândesc la primele alegeri”, a spus Radu Moisin.

La rândul său, senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, consideră că revizuirea nu va avea loc în viitorul apropiat, pentru că nimeni nu își dorește acest lucru. „Nu prea văd în această perioadă voință politică, pentru a se realiza. Sunt două aspecte, unul specific pe care îl cerem de 30 de ani, și aici este recunoașterea statutului nostru al minoritățlor, iar asta prsupune să renunțăm la sintagma de stat național unic, pentru că există și alte naționalități pe teritoriul României. Dar pe lângă asta mai sunt încă două lucruri care ar trebui revizuite. Mă refer aici în primul rând la unitățile teritorial administrative, ca să înființăm regiunile, noi nu avem această noțiune în Constituție, și al doilea – cred că ar fi bine să trecem la mandatele cu perioade de 5 ani atât în administrația locală, cât și în cea centrală, mă refer la alegerile prlamentare. Astea, cred eu, sunt urgențe care trebuie rezolvate, din păcate, nu văd voință și nu cred că vom ajunge la orice modificare a Constituției în viitorul foarte apropiat”, a declarat Laszlo Attila.

Revizuirea, amintită și de liderii de la București

În luna martie, atât liderul social democraților, Marcel Ciolacu, cât și liberala Alina Gorghiu, au subliniat în cadrul evenimentului dedicat aniversării a 100 de ani de la adoptarea Constituţiei României Întregite, necesitatea revizuirii Constituției actuale. 

Marcel Ciolacu a spus atunci că „unul dintre cele mai puternice principii nou introduse în Constituția din 1923 a fost cel al „domniei legii” ca fundament al statului”, și a subliniat că tot atunci „s-a instituit și contenciosul administrativ și s-a asigurat independența judecătorilor”, dar și „percepția și rolul femeilor în societate”,  „o reușită remarcabilă”.

Actualul premier a mai spus atunci că o viitoare revizuire a actului fundamental al statului ar putea privi politicile dedicate femeilor, astfel încât să fie garantată cu adevărat egalitatea de gen, dar și o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică. 

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut