Pe ce mizează România pentru a-și crește producția industrială și a relansa exporturile

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, unde a vizitat mai multe companii românești, că unul dintre obiectivele României în perioada următoare este recucerirea pieţelor tradiţionale cu ţări din Asia, precum Singapore, Vietnam şi Japonia.

„Recucerirea pieţelor tradiţionale a fost una dintre componentele pe care le-am avut în vedere, inclusiv de a profita industria românească, economia românească de pieţele şi de acordurile comerciale semnate de Uniunea Europeană cu ţările din Asia, vorbim despre Singapore, Vietnam, Japonia. Am pierdut destul de mult timp pentru ca aceste instrumente pe care statul român le are la îndemână în a sprijini antreprenorii români să ajungă pe alte pieţe nu au fost folosite aşa cum ar fi trebuit. (…) Vor urma în octombrie Comisia mixtă cu Coreea şi în noiembrie Comisia mixtă cu Vietnam. Sunt zone unde există potenţial de colaborare foarte mare, atât prin atragere de tehnologie prin investiţiile coreene, de exemplu, în România, dar şi de export în cazul companiilor româneşti. Există însă o stare de confort a antreprenorilor români şi atunci, pentru a-i putea extrage din zona lor de confort, este nevoie şi de implicarea statului român, de creare a acelor oportunităţi în a pune la un loc companiile din Coreea, din Vietnam, companiile din România şi, de ce nu, şi alte pieţe, cum ar fi cea japoneză. Acesta este un efort care va continua”, a arătat ministrul Economiei, precizând că în prezent, 75 la sută dine exporturile României sunt pe piața UE, 10 la sută în alte state europene și doar 15 la sută exportăm pe alte piețe cum ar fi SUA sau alte zone.

Scăderea producției în UE are efecte și în România

Întrebat cum explică scăderea producției industriale care s-a înregistrat în ultimele luni în România și ce măsuri s-au gândit pentru conservarea locurilor de muncă în acest sector, ministru Oprea a explicat că descreșterea producției este efectul scăderii industriale din statele cu motoare industriale puternice.

„Avem creștere economică mai mare în comparație cu celelalte state din UE. Atunci când producția industrială din statele cu motoare puternice scade, cu certitudine toate statele din UE se resimt, mai ales cele din zona de Est pentru că, în cazul nostru, relația comercială cu Germania reprezintă 20 la sută din exporturi. Și atunci suntem foarte bine conectați cu celelalte țări din UE.

 

La rândul său, senatorul Vasile Dîncu a arătat că la nivelul UE există o îngrijorare cu privire la scăderea producției industriale, precizând că sunt țări care mizează pe piețe precum cele din America Latină sau Asia. „Spania și-a propus o integrare mult mai puternică a Americii Latine în universul producției comerțului european. Încearcă să aducă America de Sud mult mai aproape de piața europeană pentru că descreșterea producției industriale din Europa este legată de problema energetică. Dacă Germania nu are energie ieftină, toți ceilalți suferim. Cred că ce spunea domnul ministru de încercările de a merge în Asia pot fi soluții pentur a ieși din confortul pieței unice.
Noi avem această posibilitate, dar nu este forte simplu”, a explicat senatorul.

Scheme de ajutor de stat

Ministru Oprea a mai explicat că o altă pârghie pentru relansarea industriei românești o constituie schemele de ajutor de stat. „Ne-am uitat pe balanța comercială și am văzut că la materiale de construcții am importat de 8,2 miliarde de euro, la produse alimentare de 25 miliarde de euro, și este logic să mergem cu schemele de ajutor de stat acolo unde putem avea un efect de multiplicare, mai ales că există mulți bani europeni și eforturi din partea Guvernului României de a dezvolta proiectele de infrastructură. Aproape 70 la sută din produsele care întră într-un astfel de proiect(n.n-de infrastructură) sunt din import. Vorbesc de materiale de construcții. Și atunci e logic să vin cu o schemă de sprijin pentru dezvoltarea materialelor de construcții. Va urma reconstrucția Ucrainei, iar firmele românești trebuie să privească în perspectivă și pe măsură ce se dezvoltă vor trebui să aibă o piață. Iar această piață este lângă noi. Va trebui să fim prezenți în efortul de reconstrucție al Ucrainei iar materialele de construcții vor trebui să existe undeva. Cu cât sunt mai aproape de locul unde va fi necesară reconstrucția Ucrainei, cu atât vom fi mai competitivi”, a menționat Ștefan Radu Oprea.

„Cumpără românește”

În opinia sa, important este şi faptul ca românii să cumpere produse româneşti.

„Încercăm să sprijinim atât mediul privat, cât şi companiile de stat pentru a avea o competiţie corectă şi firmele româneşti să fie prezente pe piaţă cu produse bune şi de calitate, astfel încât ‘cumpără româneşte’ să nu rămână doar o idee frumoasă, ci să devină realitatea noastră de zi cu zi. Să ştim că atunci când cumpărăm produse româneşti sprijinim locurile de muncă ale celor care lucrează, inclusiv aici în Plafar”, a menţionat Ştefan Radu Oprea.

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, s-a flat într-o vizită de lucru în judeţul Cluj, unde a vizitat societatea Plafar din Cluj-Napoca şi alte firme cu capital românesc din Turda şi Câmpia Turzii.

Vizita ministrului se înscrie în strategia Guvernului și a PSD ce vizează revigorarea economiei tradiționale și a brandurilor românești.

Pariul ministrului

Ministrul Oprea a spus că împreună cu directorul Plafar a pariat pe faptul că acest brand și firma vor fi aduse pe profit, iar pentru asta urmează să fie lansate noi produse care să fie consumate în orice sezon și de toate generațiile.

„Am gustat acest sirop de fructe de pădure fără zahăr și este extraordinar și chiar nu m-am gândit că îmi voi aduce aminte de toate lucrurile și amintirile frumoase din copilărie. Vrem să dezvoltăm în continuarea împreună cu Fondul Proprietatea produse noi, să intrăm pe piața Ice tee – urilor pentru tineri și să avem prezență pe piață pe tot parcursul anului și să diversificăm piața de produse de zi cu zi pentru toate generațiile. Este important să avem branduri românești puternice aici la Cluj”, a spus ministrul.

Cu această ocazie, Ștefan Radu Oprea a mai anunțat că în această toamnă, Ministerul Economiei va organiza la Cluj un târg pentru întreprinderi mici și mijlocii.

 

„Mediul de afaceri din Cluj este unul dinamic iar secretul constă în capacitatea de asociere în zona de clustere cu mediul universitar. Ați venit și cu partea de inovare, de start-up în tehnologie iar forma în care se interacționează între acestea și mediul universitar poate fi un exemplu de bună practică la nivelul țării”, a remarcat Oprea.

 

Cosmin PURIȘ

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut