”Pauza” de două ore a profesorilor a determinat o întâlnire între premier și angajații din Învățământ

După ce peste 170000 de angajați din învățământ, membri ai Federației Sindicatelor din Educație „Spriu Haret“ și ai Federației Sindicatelor Libere din Invățământ au făcut o grevă de avertisment de două ore, a fost anunâată o întâlnire între prim-ministrul Nicolae Ciucă și reprezentanții sindicaliștilor.

„În privința grevei de avertisment a angajaților din învățământul preuniversitar, desfășurată în data de 19 ianuarie, îmi exprim încrederea că profesorii, învățătorii și educatorii vor continua să pună în prim plan interesul copiilor, chiar dacă apreciem revendicările ca fiind pe deplin justificate.

Recunoaștem și susținem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere atât importanța educației, cât și starea actuală a sistemului de învățământ, inclusiv din perspectiva salarizării, mai ales atunci când există prevederi legale în vigoare care dispun creșteri salariale, ce nu au putut fi acordate până acum din cauza lipsei resurselor.

Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligația respectării deficitului bugetar asumat ca țară, în anul 2022 au fost alocate creșteri salariale de 4% în educație, ajungându-se la un total de 20% din creșterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecință, rămâne restantă obligația de creștere a salariilor în învățământ cu 12%. În valoare absolută, bugetul Ministerului Educației destinat cheltuielilor de personal a crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în raport cu execuția pe anul 2021: de la 20,4 miliarde lei la 21,5 miliarde lei. După o stagnare la pragul de 6.111 lei/elev în anii 2020 și 2021, costul standard/elev destinat cheltuielilor salariale a crescut în anul 2022 la 6.386 lei/elev (+4,5%). De asemenea, costul standard/elev destinat cheltuielilor materiale a crescut în anul 2022, în medie, cu 13,17 %, creșterea fiind mai accentuată in mediul rural.

Sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate. Ministerul Educației este în legătură permanentă cu sindicatele reprezentative din învățământ și asumă un dialog transparent și deschis cu acestea în vederea adoptării unor măsuri adecvate cu privire la salarizarea personalului din sistem.

De asemenea, pentru identificarea soluțiilor, în data de 21 ianuarie – ora 11, consultările vor continua printr-o întâlnire a Prim ministrului Guvernului României cu sindicatele din învățământ.“, a declarat Sorin Mihai Cîmpenu, ministrul Educației, citat de scoala româneasca.ro.

Să spunem că decizia de a se purta discuții cu sindicaliștii a venit abia după grevă și după ce Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a afirmat că învățământul preuniversitar se îndreaptă către o grevă generală, dacă Guvernul va continua să ignore sindicatele din educaţie.

Reamintim că greva cadrelor didactice a fost declanșată deoarece nu au fost aploicate majorările salariale prevăzute de Legea 153/2017. Rvednicări similare au mai multe categorii profesionale, printre care polițiștii, personalul din penitenciare, cadrele medicale, angajații de la Garda de Mediu și statisticienii.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut