Patronatul IMM-urilor propune majorarea cu 200 lei a salariului minim

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţine majorarea cu 200 de lei a salariului minim pe economie pentru 2022, fără impozitarea de stat a acestei sume, astfel încât toată suma să ajungă în buzunarul angajaţilor.

 

Florin Jianu, președintele CNIPMMR

„Poziţia noastră este o creştere de 200 de lei, dar cu impozitarea de la 2.300 de lei, adică aceşti 200 de lei în plus să nu fie impozitaţi. Pe înţelesul tuturor, formula e să mărim salariul minim cu un cuantum de 100-200 de lei, cel mai probabil 200 de lei, iar nivelul impozitelor şi taxelor să rămână la (nivelul salariului minim brut actual, n.r.) 2.300 de lei. Şi atunci aceşti 200 de lei ajung la oameni, pe deasupra celor 1.386 de lei (salariul minim net actual, n.r.) şi astfel ajungi undeva la 1.600 de lei net în mână”, a afirmat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Preşedintele CNIPMMR nu a precizat dacă organizaţia patronală susţine o anumită formulă de calcul a salariului minim pentru anul viitor. Liderul Consiliului Naţional al IMM-urilor a subliniat că în cazul în care majorarea salariului minim cu 200 de lei ar fi realizată cu grila actuală de impozitare pe muncă, angajaţii ar beneficia de o majorare netă de 100 de lei, în timp ce cealaltă sută de lei ar fi încasată de stat. Preşedintele organizaţiei patronale a IMM-urilor a explicat că propunerea CNIPMMR are acelaşi principiu de taxare precum cazul impozitării salariilor din construcţii. El a mai apreciat că inclusiv cu creşterea de 200 de lei net propusă de organizaţie, nivelul salariului minim respectiv nu acoperă nevoile angajaţilor.

Jianuu a declarat că organizaţia patronală a IMM-urilor susţine ca şi următoarele două creşteri ale salariului minim să fie realizate păstrându-se grila de impozitare actuală, valabilă pe salariul de 2.300 de lei brut. „Propunem ca în următorii trei ani de zile să existe două măriri consecutive, până la 3.000 de lei, dar (Guvernul, n.r.) să pună nivelul impozitelor şi taxelor de la 2.300 de lei”, a afirmat Florin Jianu.

Raluca Turcan: Este nevoie de o creștere a salariului minim

Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat marţi, la începutul reuniunii Comitetului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că în societate există o concluzie generală, aceea că nivelul actual al salariului minim este insuficient şi este nevoie de o creştere a acestuia, dar care să fie sustenabilă din partea mediului economic şi să conducă la o creştere reală a calităţii vieţii.
” Există o concluzie generală la nivelul societăţii şi anume că nivelul actual al salariului minim este insuficient şi că este nevoie de o creştere a acestuia, însă această creştere să fie sustenabilă din partea mediului economic şi, în acelaşi timp, să conducă la modul real la o creştere a nivelului de trai şi a calităţii vieţii. Aşadar, cu cât ancorăm majorarea salariului minim în indicatori economici şi cu cât luăm această decizie într-un mod mai predictibil, cu atât mediul de afaceri se poate plia pentru susţinerea creşterii nivelului de salarii”, a declarat Raluca Turcan.
Ea a adăugat că, la ora actuală, există două perspective legate de salariul minim, una prezentată de partea sindicală, iar cealaltă de patronate.
„Noi, până acum, am abordat, în ultimii 2 ani, această majorare a salariului minim plecând de la 3 indicatori cărora li s-a adăugat şi un coeficient de corecţie
(…) Vorbim despre rata inflaţiei, rata productivităţii şi creşterea câştigului salarial mediu brut. Dincolo de aceştia, un coeficient de corecţie pe creşterea economică cred că ar putea să ne conducă la o formulă de calcul a salariului minim care să răspundă cerinţelor pe care ni le-am asumat cu toţii.”, a mai spus Turcan.

Florin Cîţu vrea o formulă ”predictibilă”

Premierul Florin Cîţu

Premierul Florin Cîţu a declarat,la începutul reuniunii Comitetului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că ţine foarte mult la o formulă „predictibilă” şi pentru viitor a salariului minim, precum şi la o dinamică a acestuia care să ţină cont de creşterea economică, de nevoile românilor şi de perspective.
„Ştiţi foarte bine că trebuie să găsim o formulă ca, după aceea, să rămână în viitor, să fie predictibilă, ţin foarte mult la acest lucru. În acelaşi timp, să găsim o dinamică a salariului minim care să ţină cont de creşterea economică, de nevoile românilor şi, bineînţeles, de perspective.”, a declarat Florin Cîţu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut