Patriciu Achimaș-Cadariu – președinte al Grupului pentru combaterea cancerului, din Parlamentul României

Senatorii și deputații au adoptat, marți, cu 396 de voturi „pentru”, proiectul de hotărâre privind constituirea Grupului pentru combaterea cancerului în cadrul Parlamentului României, din care vor face parte deputați și senatori reprezentând toate grupurile politice. Conform negocierilor care au avut loc la nivelul liderilor grupurilor parlamentare în luna decembrie 2020, președintele Grupului pentru combaterea cancerului va fi deputatul PSD de Cluj, Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu.

Grupul este format din 22 de membri – 13 deputați și nouă senatori: din partea PSD – patru deputați și patru senatori; de la PNL – patru deputați și doi senatori; alianța USR PLUS – doi deputați și un senator; AUR – un deputat și un senator; UDMR – un deputat și un senator; minorități – un deputat, informează AGERPRES.

Inițiativa constituirii acestui grup a avut în vedere „preocupările la nivel mondial și european în ceea ce privește dezbaterile referitoare la politicile publice de sănătate, precum și susținerea unei reforme sustenabile a sănătății în domeniul cercetărilor pentru combaterea cancerului”. De asemeni, s-a ținut cont de faptul că la nivelul altor parlamente europene sunt constituite grupuri parlamentare de suport pentru a identifica și iniția măsuri legislative cu un larg consens politic și s-a avut în vedere asigurarea continuității activității Grupului pentru combaterea cancerului constituit la nivelul Parlamentului României în legislatura 2016-2020.

Principalii aliați ai Grupului – asociațiile de pacienți

 „Scopul nostru este de a ajuta oamenii în lupta cu acest flagel, iar pentru a-l atinge avem în vedere două direcții: pe de o parte, de a îmbunătăți situația celor care acum sunt bolnavi, iar pe de altă parte, de a participa, alături de populația generală, la luarea de măsuri care să prevină apariția acestei boli” – a declarat, pentru Făclia, deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu, adăugînd că în aceste demersuri, principalii aliați ai Grupului vor fi asociațiile de pacienți, care le pot da parlamentarilor „ora exactă” în ceea ce privește nevoile oamenilor.

Întrebat ce mijloace are Grupul pentru combaterea cancerului la dispoziție pentru a-și atinge scopul, președintele acestuia a declarat că trebuie stabilit întâi ce este de legiferat, iar pentru asta există un instrument utilizat în toate statele europene – „Planul național comprehensiv de combatere a cancerului”.

„Acesta va fi primul, dintr-o serie de obiective care trebuie realizate și implementate. Finanțările europene, pe care le avem la dispoziție, vor constitui modalitatea de a susține toate aceste demersuri. Totul va fi realizat după o evaluare reală a situației și a posibilităților pe care le avem în țară. Oportunitatea finanțării europene și modelele europene sunt cele de urmat și nu trebuie ca, în acest moment, «să inventăm roata»” – a mai declarat, pentru Făclia, deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut