Patricia Toma, „povestitoarea vizuală a ultimelor rămășițe ale lumii vechi”

Vernisajul expoziţiei „Oamenii satelor” a talentatei fotografe Patricia Marina Toma a avut loc joi, 29 iunie 2023, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Tânăra documentarisă a sărbătorit nu numai deschiderea expoziției la Cluj, dar și absolvirea programului de master „Producție film documentar” din cadrul Facultății de Teatru și Film. Clujul este al șaselea oraș după Zalău, Bistriţa, Câmpulung Moldovenesc, Buzău, Baia Mare, în care Patricia Marina Toma își prezintă lucrările sale.

„Expoziția este o extensie a ceea ce Patricia Marina Toma a dezvoltat în explorarea vizuală a spațiului rural”, a spus conf.univ.dr. Dan Curean de la Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca, prezent la vernisaj.

Patricia Toma a început să exploreze pe cont propriu ruralul dintr-o pasiune puternică. „Este uimitoare și spectaculoasă pasiunea cu care o tânără atât de sensibilă se apropie, pe de o parte de spațiu rural, pe de altă parte de universul vârstei înaintate, pe care avem tendința să le minimalizăm, să le uităm, poate chiar să ne ferim de ele. Patricia nu a învățat la noi, ea s-a născut cu talentul acesta în ea. Vede prin intermediul aparatului de fotografiat această lume. Și este cu atât mai impresionantă iubirea cu care se apropie de acest univers pe care adesea îl dăm la o parte, îl uităm. Bătrânețea este urâtă. Dar Patricia o face frumoasă”, a afirmat profesorul clujean.

Imortalizează într-un fel magistral un univers care dispare

Prin fotografiile ei, Patricia Marina Toma imortalizează lumea veche, arhaică. „Când am văzut prima data portretul bunicului, n-am știut despre cine este vorba și am zis, uau, cine-o fi? Probabil un scriitor sud-american. Ce privire, ce personalitate! Uitați-vă la portretul bunicii. Sunt universale, asta reușește Patricia absolut dezinvolt, doar printr-o legătură foarte puternică realizată prin intermediul bunicilor, prin intermediul familiei cu acest univers al senectuții. Prin fotografia ei Patricia universalizează, sacralizează acest univers. Ce face Patricia? Face să țină în loc, să imortalizeze într-un fel magistral lumea care se duce. Lumea aceasta rămâne prin fotografii și prin filmele Patriciei”, a mai spus conf.univ.dr. Dan Curean.

Totodată, Tudor Sălăgean, directorul Muzeului de Etnografie al Transilvaniei, a apreciat că „prin eforturile ei, Patricia înnobilează o vârstă care este una a greutăților, a dificultăților”. Gazda evenimentului a afirmat că Patricia Toma este „povestitoarea vizuală ale ultimelor rămășițe a acestei lumi vechi care reușește să ne transmită un mesaj plin de noblețe, plin de victoria tăcută și nespusă a unor trăiri și a unor împliniri de zi cu zi care au traversat întreg secolul al XX-lea și care ne-au adus pe noi aici unde suntem”. Patricia Toma are puterea de a transmite valorile lumii arhaice tinerei generații.

„Putem să regretăm, să ne gândim că este o dramă că aceste realități se schimbă și este într-adevăr. Dar prin sensibilitatea unor oameni, foarte puțini, foarte rari, așa cum este Patricia Toma, din fericire, nu este chiar singură, mai sunt câțiva oameni care se exprimă nu neapărat în arta vizuală, dar în alte domenii încercând să recupereze această moștenire, deci prin Patricia și acești oameni avem șansa ca acest mesaj să ajungă la generațiile de astăzi.

Este foarte important să se facă studii de etnografie, de istorie rurală, dar este cu atât mai important ca aceasta moștenire să poată fi transmisă direct prin limbajul imaginilor.”, a afirmat directorul Tudor Sălăgean. Despre portretul cel mai comentat din cadrul vernisajului autoarea a adus mai multe lămuriri. Și anume că portretul este al bunicului ei, Fițiu Ioan, 82, care a lucrat foarte mult pământul, a muncit ca hornar și ciurdar. A fost căsătorit cu trei fete într-o singură iarnă. S-a întors totuși la prima fată cu care a rămas, aceasta fiind bunica tinerei artiste. În 2020, Ioan s-a îmbolnăvit fiind țintuit la pat, tânăra fotografă descoperind atunci suferințele omului bolnav. Alte portrete din expoziție: bunica,  străbunica și femeile Torcoș Floare, 74 ani, citind rugăciuni în compania animalelor din curte, Ileana Chirilă, 90 de ani, cu părul împletit în coadă.

De asemenea, expoziția a cuprins un spațiu pe care autoarea l-a asociat cu bătrânețea din mediul rural din anul 2023, ilustrându-l printre altele cu un pampers rămas de la bunicul bolnav, o carte de rugăciuni, dar și caietul în care bunicul său în timpul vieții și-a scris invitații la propria înmormântare. Participanții la vernisaj au mai putut viziona filmul documentar realizat de Patricia Marina Toma pe tema singurătății, a morții, personajele fiind femei și bărbați în vârstă din satul natal Marin.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut