Patriarhul l-a felicitat pe mitropolitul Andrei la un deceniu de la întronizare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitului Părinte Daniel, i-a transmis mitropolitului Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, un mesaj de felicitare la aniversarea a 10 ani de slujire la Cluj.

„Demnitatea slujirii de arhipăstor în eparhie este sfântă și mare, iar sarcinile ei sunt multiple, mai ales într-o lume aflată în criză spirituală și materială. Însă, multele lucrări ale slujirii pastorale ne îndeamnă să ne apropiem, prin rugăciune, trăire și lucrare, mai mult de Hristos – Capul Bisericii, de Sfânta Treime și de toți sfinții lui Dumnezeu, pentru a primi ajutorul lor, spre folosul celor mulți. Următor acestor îndemnuri și rânduieli sfinte, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei caută mereu să împlinească în viața și activitatea sa marile responsabilități ale slujirii lui Dumnezeu și a oamenilor. Mărturisitor și slujitor al Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte mitropolit Andrei, pe lângă o bogată activitate teologică academică, desfășurată ca profesor universitar, a consolidat și a înnoit moștenirea înaintașilor săi, a împlinit și a înmulțit faptele iubirii milostive, prin fondarea mai multor instituții și așezăminte social-filantropice, prin multe activități culturale și misionare” – arată patriarhul, conform basilica.ro.

Referindu-se „bogata și intensa lucrare pastorală, culturală și social-misionară” a ÎPS Andrei, patriarhul Daniel amintește că acesta a înființat trei mănăstiri noi, 10 parohii, trei centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în situația de abandon școlar și a ctitorit un sediu nou și modern pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

„Aniversarea împlinirii a 10 de ani de slujire a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei ca arhiepiscop al Vadului Feleacului și Clujului și mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu neobosită și intensă lucrare misionară, pun în lumină taina rodirii spirituale ca împlinire a responsabilității de a mărturisi și sluji, prin cuvânt și faptă, prezența și lucrarea lui Hristos Marele-Preot sau Arhiereul veșnic în Biserica Sa. Astăzi, la ceas aniversar, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și asupra clerului și credincioșilor din eparhia pe care o păstorește. Totodată, îl felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Andrei pentru modul în care a înmulțit darurile primite de la Dumnezeu, lucrând «cu timp și fără timp», îmbinând viața spirituală cu slujirea socială, dar și dragostea de țară cu pacea dintre culte! Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, «Păstorul Cel Bun» și «Arhiereul mărturisirii noastre», să-i dăruiască în continuare aceeași bunătate părintească și aceeași râvnă sfântă pentru Biserică și Neam!” – a transmis patriarhul.

***

ÎPS Andrei a fost ales arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei, Maramureșului și Sălajului în ședința din 18 martie 2011 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind instalat de către PF patriarh Daniel la 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, într-o ceremonie desfășurată la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

„În testamentul pe care ni l-a lăsat, înaintașul nostru, vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu (…) spunea: «La cârma mitropoliei îmi doresc un urmaș vrednic și demn, credincios Bisericii Ortodoxe, responsabil, integru, adversar al corupției de orice fel și sub orice formă, care să continue și să desăvârșească ceea ce am început eu». Ne vom strădui să împlinim și să continuăm misiunea pastorală transmisă” – declara atunci noul mitropolit, ÎPS Andrei Andreicuț.

***

Tot la sărbătoarea Bunei Vestiri, în 2006, a fost întronizat și ÎPS Bartolomeu, ca mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, ceremonia fiind oficiată de patriarhul Teoctist. Decizia de înființare a noii mitropolii a fost luată de Sfântul Sinod în 4 noiembrie 2005, ÎPS Bartolomeu fiind ridicat la rangul de mitropolit în 2 martie 2006.

Din anul 2012, după reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, mitropolia se numește Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut