Patriarhul Daniel: Avram Iancu – un luptător pentru libertate și demnitate națională

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis, sâmbătă, un mesaj la împlinirea a 150 de ani de la plecarea la Domnul a Eroului Național Avram Iancu, în care subliniază că istoria vieții și a luptei acestuia, dedicate cauzei românești, „trebuie spuse și cunoscute pentru a întări astfel legătura noilor generații cu trecutul, pentru a păstra și cultiva în memoria noastră și a urmașilor noștri prețuirea și recunoștința față de sacrificiul înaintașilor care s-au jertfit pentru împlinirea idealurilor de libertate și unitate ale poporului român”.

„Anul acesta comemorăm împlinirea a 150 de ani de la trecerea la Domnul a Eroului Național Avram Iancu (†1872), considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, cu merite excepționale în afirmarea identității și a drepturilor naționale ale românilor, cel care a condus Revoluția română din Transilvania între anii 1848-1849.

«Primăvara popoarelor», cum a fost numit valul revoltelor revoluționare împotriva regimurilor absolutiste din anul 1848, a reprezentat un moment istoric excepțional în cursul istoriei. Curentul revoluționar, care a debutat în Franța, a devenit în scurt timp o amplă mișcare politică și socială, manifestată la nivelul întregii Europe, cuprinzând și Țările Române.

În Moldova și Țara Românească, amenințate de intervențiile represive ale două mari imperii absolutiste (Rusia și Turcia), revoluția din 1848 nu a durat decât câteva zile, fiind repede înăbușită. În Transilvania, însă, aflată sub stăpânirea Imperiului Habsburgic, revoluția română a avut un caracter preponderent național, susținută fiind și de fruntașii români veniți de peste Carpați, în Munții Apuseni. Aici, revoluția română nu a putut fi înfrântă cu forța armelor, ci a durat aproape un an și jumătate, având ca opoziție partea maghiară, care voia răpirea Transilvaniei și anexarea ei la Ungaria, și care nu recunoștea românilor și sașilor dreptul la existență națională, la păstrarea limbii și a credinței. Astfel, anul 1848, anul marilor speranțe, n-a produs imediat împlinirile așteptate, mai ales pentru români. Represiunea a acționat succesiv, înăbușind procesele revoluționare. Însă, de fapt, revoluția era marea biruitoare, încât la scurt timp popoare întregi, inclusiv românii, și-au realizat treptat idealurile unității naționale.

Avram Iancu are marele merit de a fi catalizat poporul român din Transilvania în jurul idealurilor sfinte de libertate și de afirmare a conștiinței naționale. Numele său a devenit în curând un simbol puternic al libertății naționale în conștiința întregului popor român, încât declararea sa oficială drept Erou al Națiunii Române, în 17 noiembrie 2016, a reprezentat doar validarea unui adevăr incontestabil.

La scurt timp după moartea sa, poporul român l-a înălțat pe Avram Iancu drept stindard al libertății și al identității naționale, numele său devenind un reper important cu încărcătură simbolică.

Memoria colectivă, după cum se știe, este scurtă; mai ales atunci când un popor traversează traume colective: războaie, regimuri opresive totalitare, perioade critice care manipulează conștiințe prin încercarea ștergerii identității noastre naționale și spirituale.

Comemorarea Eroului Național Avram Iancu la împlinirea a 150 de ani de la moartea sa are rolul de a contribui la promovarea și completarea cunoașterii istoriei noastre, cât și la educarea modului în care ne raportăm la memoria și istoria națională. Istoria vieții și a luptei lui Avram Iancu, dedicate cauzei românești, trebuie spuse și cunoscute pentru a întări astfel legătura noilor generații cu trecutul, pentru a păstra și cultiva în memoria noastră și a urmașilor noștri prețuirea și recunoștința față de sacrificiul înaintașilor care s-au jertfit pentru împlinirea idealurilor de libertate și unitate ale poporului român (…).

De-a lungul timpului, Biserica Ortodoxă Română a manifestat o grijă deosebită față de eroii neamului românesc, pomenindu-i la fiecare Sfântă Liturghie. Atunci când cinstim eroii neamului românesc, cinstim demnitatea poporului român credincios, jertfelnic și luptător, iar atunci când îi comemorăm și îi pomenim din neam în neam, din generație în generație, afirmăm conștiința unității naționale și conștiința continuității naționale.

Avem convingerea că cei care s-au jertfit pentru neamul românesc sunt binecuvântați de Dumnezeu pentru iubirea lor smerită și jertfelnică, deoarece libertatea și unitatea unui popor sunt daruri de la Dumnezeu, care trebuie însă cultivate, păstrate și apărate (…). Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel Răstignit și Înviat, să reverse harul Său, al luminii și al vieții veșnice, peste Eroul Național Avram Iancu, dăruindu-i odihnă sfântă întru nădejdea Învierii, iar nouă, celor ce îl cinstim, să ne dăruiască puterea să păstrăm dreapta credință, să ne iubim poporul și patria, să ne rugăm și să lucrăm pentru pace, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea oamenilor!” – este mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.

Avram Iancu, „Crăișorul Munților”, s-a stins din viață la 10 septembrie 1872, la Baia de Criș. A fost îngropat cu funeralii naționale, la 13 septembrie, în Panteonul Moților de la Țebea, lângă „Gorunul lui Horea”. La slujba de înmormântare au slujit 36 preoți.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut