Pași pe malul Someșului împotriva riscului cardiac

„Promenada Inimilor”” a devenit la Cluj-Napoca un simbol al conștientizării importanței prevenirii afecțiunilor cardiace.

Sâmbătă, în jurul orei 11, spiritul de solidaritate s-a făcut simțit din plin pe malul Someșului, zona de vis-a-vis de cartierul Grigorescu, unde zeci de clujeni de toate vârstele au înfruntat ploaia pentru o cauză extrem de importantă: lupta împotriva bolilor cardiovasculare.

În fața statisticilor îngrijorătoare privind bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, autoritățile locale clujene au sprijinit această inițiativă preventivă și educațională prin marcarea a două trasee ce trebuie parcurse într-o anumită perioadă de timp, unul pentru pacienţi cu afecţiuni cardice iar un altul pentru persoane sănătoase interesate de măsuri de prevenţie a bolilor cardiovasculare.

Programul „Promenada Inimilor” a debutat la Cluj-Napoca în anul 2013 în Parcul Central la inițiativa cluburilor Rotary, UMF “Iuliu Hațieganu” şi a Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca.

În acest an, evenimentul a coincis cu inaugurarea a două circuite pe malurile Someșului, unul de 3 kilometri pentru persoane sănătoase iar un altul de 1500 de metri pentru cardiaci. Timpul recomandat pentru parcurgerea fiecărui traseu este de 30-40 de minute.

Prezent la eveniment, primarul Emil Boc s-a declarat încântat de faptul că malurile Someșului recent amenajate pot deservi astfel de activități, subliniind că drumul spre o viață sănătoasă înseamnă mișcare.

Prof. univ. dr. Dana Pop, șefa Disciplinei de Cardiologie din cadrul UMF Cluj, a atras atenția că bolile cardiovasculare ocupă primul loc în ceea ce privește cauza mortalității în Europa dar și în România. „Ce putem face mai mult să nu avem boli cardio-vasculare, să nu murim din cauza bolilor cardiovasculare? Să ne schimbăm stilul de viață. Cel mai ușor, cel mai ieftin mod și accesibil de a realiza acest lucrueste mersul pe jos”, a explicat medicul prof. univ. dr. Dana Pop, șefa Secţiei de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

La rândul său, profesorul Dumitru Zdrenghea, fondatorul disciplinei de cardiologie-recuperare în cadrul UMF „Iuliu Hațieganu”, cel care a înființat și organizat activitatea Clinicii de Cardiologie (actualul Institut al Inimii) Cluj-Napoca s-a declarat încântat de faptul că inițiativa din 2013 „Promenada Inimilor” continuă și în prezent, arătând, totodată, că trebuie oferită clujenilor posibilitatea de a face mișcare în cât mai multe locuri din oraș. Reputatul medic a profitat de moment propunând amenajarea unui circuit de 6 kilometri în zona Făgetului pe care să se poată face plimbări dar și alerga.

„Sunt mulți tineri care ar face astfel de activități și ar fi un exemplu foarte bun pentru multă lume”, a afirmat medicul cardiolog.

Profesorul Adrian Magdaș, reprezentant al cluburilor Rotary, a ținut să precizeze că există deja o tradiție ca toate aceste cluburi din Cluj-Napoca să se implice în organizarea „Zilei Inimii”. „Încă de la început, de acum 10 ani, ne-am implicat în această organizare și am inclus la nivel districtual în Republica Moldova și România ca în toate orașele mari să se organizeze acest eveniment în același timp în luna octombrie”, a declarat Adrian Magdaș.

El a salutat amenajarea noului circuit pentru astfel de plimbări, precizând că mișcarea trebuie să fie pe primul loc și la Cluj-Napoca.

Ediția din acest an a „Promenadei Inimilor” s-a încheiat într-o notă pozitivă, întărind convingerea celor care au parcurs traseul pe malul Someșului că fiecare pas este un pas spre o sănătate mai bună.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut