Pas important către digitalizarea ţării

Proiectul de lege care prevede obligaţia ca toate instituţiile publice să accepte plata online, adoptat marţi de Camera Deputaţilor, reprezintă un pas important către digitalizarea ţării şi deschide calea ca toţi românii, oriunde s-ar afla, inclusiv din diaspora, să poată să îşi plătească impozitele, taxele, amenzile, intrările la muzee online pe o platformă, au afirmat, marţi, deputaţii USR Brian Cristian şi Viorel Băltăreţu, iniţiatori ai proiectului.

„Astăzi, Parlamentul României a făcut un pas important către modernizarea ţării, către digitalizare. Practic, a trecut proiectul nostru de lege prin care obligăm toate instituţiile publice să ofere plata taxelor şi impozitelor şi online. Într-o ţară în care avem un procent foarte mare de absolvenţi de IT şi viteză de descărcarea datelor, ne aflăm la serviciile publice digitale undeva pe la coada Europei. În contextul acesta, din totalul de 3.186 de primării de comune şi oraşe, sub 30% în momentul de faţă oferă plata taxelor şi impozitelor şi online. Românii resimt din greu acest lucru. Practic, stau la cozi în acest moment de trei ori: o dată să ia bon de ordine, o dată să ia chitanţă şi o dată să plătească. Iar prin acest proiect de lege, în care obligăm toate instituţiile publice şi entităţile care oferă servicii de utilitate publică, facem un pas important către digitalizarea ţării”, a spus Brian Cristian, într-o declaraţie la Parlament.

El a adăugat că este vorba nu numai de plata taxelor şi impozitele locale, ci şi a altor tipuri de taxe, amenzi, penalităţi, intrări la muzee, care vor putea fi achitate online.

Viorel Băltăreţu a precizat că orice cetăţean din România va putea să-şi plătească taxele online.

„Proiectul de lege este foarte simplu. De fapt, este un lucru pe care mă aşteptam ca administraţia, guvernul să îl facă încă de foarte mulţi ani în urmă. Ce se va întâmpla? Orice cetăţean din România va putea să-şi plătească taxele online. Din 3.300 de UAT-uri, câte există în momentul de faţă în România, doar undeva la 1.000 sunt conectate la ghiseul.ro, de exemplu. Practic, vom deschide calea ca toţi românii, de oriunde s-ar afla, inclusiv cei din diaspora, să poată să îşi plătească impozitele, taxele locale, amenzile, să şi le poată plăti pe o platformă de tipul ghiseul.ro Eu cred că ăsta este cel mai mare beneficiu şi de fapt acum dăm şansa unei reforme administrative. Aşteptăm ca primăriile să facă cât mai repede demersurile să implementeze – au un termen de şase luni de zile prin această lege – această reformă şi sperăm să îşi modernizeze şi tot ce înseamnă partea de relaţii cu publicul”, a arătat Băltăreţu.

Proiectul prevede şi posibilitatea de a avea POS-uri la toate ghişeele, la toate instituţiile publice: UAT-uri, instituţiile care oferă servicii de utilitate publică.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică şi instituţiile şi autorităţile publice vor fi obligate să accepte şi plata cu carduri efectuată online a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor.

S-au înregistrat 269 voturi ‘pentru’, unul ‘împotrivă’ şi patru abţineri. 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut